Výborne ochutené, chrumkavé, zvnútra jemné, zdravé cukinové placky. Sú veľmi chutné vďaka cesnaku, mladej jarnej cibuľke a kombinácii syrov. Dobrú konzistenciu im dáva mandľová múka, vajíčka a parmezán. Chutné raňajky alebo ľahká večera pripravená za pár minút.
Aký syr použiť?
Odporúčam kombináciu parmezánu a vášho obľúbeného tvrdého syra. Parmezán nielen dodá chuť, no placky robí aj pevnejšie. Rada v tomto recepte v kombinácii s parmezánom používam napríklad ementál, goudu, eidam, fetu či mozzarellu.
Ako placky pripravujeme?
Cukinu nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s 1/2ČL soli. Necháme 10 minút postáť a následne vytlačíme prebytočnú šťavu, ktorú cukina nasolením pustí. Môžeme ju potom z cukiny jemne vytlačiť rukou alebo cez látkovú utierku. Takúto cukinu zmiešame s ostatnými surovinami a pripravíme na panvici alebo v rúre.
Ďalšie skvelé recepty z cukiny:
Cukinové špagety s parmskou šunkou a pestom
Na panvici rozpálime trochu oleja a placky opečieme na miernom ohni z každej strany 2-3 minúty.
Pri príprave v rúre placky položíme na plech vystlaný pečiacim papierom a jemne zvrchu potrieme olejom. Pečieme 15-20 minút na 200C do zlatista.
Detaily
15ks
30 minút
388Kcal
6g
34g
15g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu (6ks) placiek bez prílohy
Suroviny
600g cukina (2 stredne veľké)
1/2ČL soľ
30g tvrdý syr (ementál, gouda, feta, mozzarella)
30g parmezán
2 strúčiky cesnak
2 stredné vajíčka
2ks mladá cibuľka
50g mandľová múka
1/2ČL čierne korenie
olej na opekanie
Ako na to
- Cukinu nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme do misky a pridáme 1/2ČL soli. Necháme 10 minút postáť, kým pustí šťavu. Tú rukami alebo cez plátenú utierku vytlačíme.
- Nastrúhanú cukinu zbavenú prebytočnej šťavy zmiešame s nastrúhaným tvrdým syrom, natrúhaným parmezánom, cesnakom a jarnou cibuľkou nasekanými na drobno, vajíčkami, mandľovou múkou a čiernym korením. Dôkladne premiešame a necháme pár minút postáť.
- Na panvici rozpálime olej a rukami alebo lyžicou vyformujeme zo zmesi placky, ktoré opečieme na miernom ohni z každej strany 2-3 minúty. Hotové placky necháme odkvapkať na papierovej utierke. Ak pripravujeme placky v rúre, na plech vystlaný pečiacim papierom položíme placky, zvrchu potrieme jemnou vrstvou oleja a pečieme 15-20 minút na 200C do zlatista.
- S horúcimi plackami manipulujeme jemne, lebo sú krehké. Akonáhle trochu vychladnú, spevnejú a poľahky ich môžeme servírovať. Odporúčam podávať s kyslou smotanou, gréckym jogurtom, majonézou, low carb kečupom alebo vašou obľúbenou omáčkou.
- Placky skladujeme v chladničke 2-3 dni, zamrazené až 2 mesiace.
- TIP: pre ešte pevnejšiu konzistenciu placiek môžeme pridať 1PL zemiakovej vlákniny.
Tak tieto placky su doslova nebicko v papulke, neskutocne vynikajuce! Dakujeme krasne za super recept, idem skusat dalsie 🙂