Chrumkavé cukinové hranolky sú skvelá low carb príloha k mäsu či snack na posedenie s priateľmi. Korenený obal z mandľovej múky a parmezánu dobre na hranolkách drží a je jednoduchý na prípravu. Hranolky sú veľmi obľúbená príloha nielen u detí ale zamilujú si ju aj dospelí.
Cukina je zdravá, low carb vhodná zelenina, ktorá sa na robenie hranoliek veľmi hodí. Stačí ju len nahrájať na kúsky v tvare hranoliek, obaliť a pripraviť na panvici alebo v rúre. Pri príprave v rúre sú cukinové hranolky menej mastné, no rovnako chutné.
Ako hranolky pripraviť?
Cukinu nakrájame na hranolky (osobne mám hranolky z cukiny radšej trochu väčšie a hrubšie ako klasické hranolky, asi 10x2cm). Pripravíme si zmesi na obaľovanie. Zmes na hranolkách lepšie drží pokiaľ sú hranolky suché. Ak je treba, osušíme ich preto papierovou utierkou. Najprv obalíme hranolky v zmesi z mandľovej múky, sušenej cibule a sušeného cesnaku. Následne v rozšprušlovanom vajíčku s trochou vody a soľou. Prebytočné vajíčko necháme z cukiny stiecť. Nakoniec ich obalíme v zmesi mandľovej múky, parmezánu (odporúčam ho strúhať na hrubom strúhadle, lepšie na hranolkách drží), oregana a čierneho korenia. Zmes môžeme jemne prstami na hranolku pritlačiť.
Hranolky pripravujeme buď v rúre 20 minút na 175C (nie je potrebné ich počas pečenia otáčať). Alebo na panvici, na ktorej rozpálime olej a na ňom hranolky zo všetkých strán na miernom ohni opečieme (2-3 minúty z každej strany). Hranolkami pohybujeme opatrne, aby sme nepoškodili obal. Po príprave na panvici necháme prebytočný tuk z hranoliek odtiecť na papierovej utierke.
Ďalšie recepty na low carb hranolky:
Ako dip ku cukinovým hranolkám odporúčam vyskúšať domácu verziu omáčky 1000 ostrovov (inštrukcie pod receptom), ktorý je veľmi chutnou kombináciou majonézy, paradajkového pretlaku, cesnaku, citrónovej šťavy a korenín. Rovnako chutné sú hranolky aj s low carb kečupom.
Detaily
4
30 minút
226Kcal
6g
16g
13,3g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu (cca 150g) cukinových hranoliek bez omáčky pripravovaných v rúre
Suroviny
600g cukina (2ks stredne veľké)
- Zmes 1
40g mandľová múka
1ČL sušený granulovaný cesnak
1ČL sušená granulovaná cibuľa
- Zmes 2
2 vajcia
2PL voda
1/4ČL soľ
- Zmes 3
40g mandľová múka
50g parmezán
1/2ČL sušené oregano
1/4ČL čierne korenie
Ako na to
- Cukinu umyjeme a nakrájame na hranolky.
- V miskách zmiešame suroviny na jednotlivé zmesi. Parmezán do tretej zmesi nastrúhame na hrubom strúhadle, lepšie potom drží na hranolkách.
- Jednodlivé hranolky obaľujeme najprv v prvej zmesy z mandľovej múky, potom vo vajíčku a nakoniec v zmesi z mandľovej múky a parmezánu.
- Ak robíme hranolky v rúre, obalené hranolky kladieme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 20 minút na 175C do zlatista. Ak robíme hranolky na panvici, na rozpálenom oleji opekáme hranolky zo všetkých strán (asi 2-3 minúty z každej strany). Hranolkami na panvici pohybujeme opatrne, aby sme nepoškodili obal.
- Hranolky necháme trochu vychladnúť a podávame s omáčkou 1000 ostrovov prípadne inou obľúbenou omáčkou.
Omáčka 1000 ostrovov
V miske zmiešame 200ml majonézy, 1PL paradajkového pretlaku, 1PL citrónovej šťavy, 1/4ČL chilli omáčky, 1/2ČL sladkej papriky, 1ČL sušeného granulovaného cesnaku (alebo 1/2 roztlačeného strúčika cesnaku) a dochutíme soľou.