Cukinová/cuketová sezóna vrcholí, preto by bola škoda nevyužiť túto skvelú low carb zeleninu aj na nejaký sladký recept. Keď som zvažovala, ktorý by mňa osobne potešil najviac, hneď ma napadli BROWNIES. Bohatý, čokoládou a kakaom nabitý koláč, ku ktorému mi ide najlepšie označenie dekadentný. Pridaním cukiny/cukety do receptu získa tento, už tak lahodný koláčik, na vláčnosti.
Akú múku použiť?
V recepte uvádzam ako prvú voľbu mandľovú múku, no vhodná je aj múka zo slnečnicových semienok, lieskových alebo vlašských orechov. Prípadne ich kombinácie.
Vegánska verzia
Pre vegánsku verziu tohto receptu použijeme namiesto masla kokosový olej, namiesto slepačích vajíčok ľanové vajíčko (1ľanové vajíčko – 1PL pomletých ľanových semienok a 3PL vody, zamiešať a nechať 10 minút postáť) a vegánsku čokoládu.
Detaily
15ks
10 minút
60 minút
158Kcal
3,7g
13,4g
4,9g
Suroviny
120g mandľová múka
(možno použiť aj lieskovcovú, zo slnečnicových semienok
alebo vlašských orechov)80g nesladený kakaový prášok
150g granulové sladidlo (použila som erythritol)
1ČL prášok na pečenie
štipka soli
150g cukina/cuketa
100g maslo
4 vajíčka
vanilka
60g horká čokoláda
Ako na to
- Cukinu nastrúhame na jemnom strúhadle a necháme 15 minút odležať. Z cukiny pomocou kuchynskej utierky vyždímame prebytočnú tekutinu.
- Rúru rozpálime na 175C.
- Zmiešame suché suroviny – preosiatu múku, kakaový prášok, sladidlo, prášok na pečenie a soľ.
- Maslo roztopíme a zmiešame s vajíčkami, vanilkou a cukinou. Zmiešame so suchými surovinami. Vznikne nám redšie kakaové cesto, do ktorého vmiešame 40g nasekanej horkej čokolády.
- Cesto vylejeme do nádoby/vyššieho plechu vystlaného pečiacim papierom tak, že pokrýva aj steny nádoby/plechu. Takto sa nám brownie bude po dopečení ľahšie vyberať. Cesto pred pečením posypeme zvyšnými kúskami horkej čokolády.
- Pečieme 40 minút na 175C. Pred krájaním necháme brownie úplne vychladnúť.