Crumble (čítame krambl) je jednoduchý, šťavnatý, ovocný dezert s chrumkavou sladkou posýpkou (mrveničkou). Veľkej obľube sa teší hlavne v Anglicku, odkiaľ sa rozšíril do celého západného sveta. Veľmi populárna je napríklad jeho jablkovo-černicová verzia.
Pre túto low carb verziu som použila černice, ríbezle, jahody a ako náhradu jablka som si zvolila cukinu, ktorá je v tomto dezerte na nerozoznanie od jablčného originálu. Na osladenie dezertu som použila erythritol a posýpka je z mandľovej múky (výborne by sa hodina napríklad aj lieskovo-orechová múka).
Detaily
6 porcií
10 minút
60 minút
252 Kcal
7,3g
21g
6,7g
Suroviny
150g černíc
150g jahôd
100g červených ríbezlí
300g cukiny
50g práškového erythritolu
1ČL mletej škorice
1PL masla (na vymastenie zapekacej misky)
štipka soli
2PL chia semienok
- Posýpka
30g masla zmäknutého
20g erythritolu
100g mandľovej múky
1/2ČL mletej škorice
45g vlašských orechov
Ako na to
- Rúru si rozohrejeme na 190C.
- Urobíme si posýpku zmiešaním zmäknutého masla, mandľovej múky, sladidla, škorice a nadrobno nasekaných orechov. Dáme do chladničky.
- Vymastíme si zapekaciu misku (použila som rozmer 30x20cm), do ktorej dáme ovocie a na menšie kúsky nakrájanú cukinu. Pridáme sladidlo, škoricu, soľ a premiešame.
- Pečieme 25-30 minút.
- Vyberieme z rúry, necháme 10 minút chladnúť. Potom pridáme chia semienka, ktoré vmiešame do šťavy. Necháme 15 minút postáť, kým šťava zhustne.
- Vyberieme stuhnutú posýpku z chladničky a rozmrvíme ju na ovocie. Dáme zapiecť na 8-10 minút.
Tipy:
- Výborne sa k dezertu hodí mascarpone, šľahačka alebo vanilková zmrzlina.
- Množstvo sladidla upravíme podľa toho, aké sladké ovocie použijeme.
- Namiesto erythritolu môžeme použiť aj iné low carb sladidlo (stéviu, xylitol…)