Crumble

Crumble (čítame krambl) je jednoduchý, šťavnatý, ovocný dezert s chrumkavou sladkou posýpkou (mrveničkou). Veľkej obľube sa teší hlavne v Anglicku, odkiaľ sa rozšíril do celého západného sveta. Veľmi populárna je napríklad jeho jablkovo-černicová verzia.

Pre túto low carb verziu som použila černice, ríbezle, jahody a ako náhradu jablka som si zvolila cukinu, ktorá je v tomto dezerte na nerozoznanie od jablčného originálu. Na osladenie dezertu som použila erythritol a posýpka je z mandľovej múky (výborne by sa hodina napríklad aj lieskovo-orechová múka).

Detaily

Porcie

6 porcií

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

60 minút

Kalórie (1porcie)

252 Kcal

Sacharidy (1porcia)

7,3g

Tuky (1porcia)

21g

Proteíny (1porcia)

6,7g

Suroviny

  • 150g černíc

  • 150g jahôd

  • 100g červených ríbezlí

  • 300g cukiny

  • 50g práškového erythritolu

  • 1ČL mletej škorice

  • 1PL masla (na vymastenie zapekacej misky)

  • štipka soli

  • 2PL chia semienok

  • Posýpka
  • 30g masla zmäknutého

  • 20g erythritolu

  • 100g mandľovej múky

  • 1/2ČL mletej škorice

  • 45g vlašských orechov

Ako na to

  • Rúru si rozohrejeme na 190C.
  • Urobíme si posýpku zmiešaním zmäknutého masla, mandľovej múky, sladidla, škorice a nadrobno nasekaných orechov. Dáme do chladničky.
  • Vymastíme si zapekaciu misku (použila som rozmer 30x20cm), do ktorej dáme ovocie a na menšie kúsky nakrájanú cukinu. Pridáme sladidlo, škoricu, soľ a premiešame.
  • Pečieme 25-30 minút.
  • Vyberieme z rúry, necháme 10 minút chladnúť. Potom pridáme chia semienka, ktoré vmiešame do šťavy. Necháme 15 minút postáť, kým šťava zhustne.
  • Vyberieme stuhnutú posýpku z chladničky a rozmrvíme ju na ovocie. Dáme zapiecť na 8-10 minút.

Tipy:

  • Výborne sa k dezertu hodí mascarpone, šľahačka alebo vanilková zmrzlina.
  • Množstvo sladidla upravíme podľa toho, aké sladké ovocie použijeme.
  • Namiesto erythritolu môžeme použiť aj iné low carb sladidlo (stéviu, xylitol…)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*