K tomuto receptu ma inšpirovala úžasná žena a skvelá kuchárka, angličanka Nigella Lawson. Možno si ju pamätáte z jej kuchárskej TV show, v ktorej nielen varila fantastické jedlá ale ukázala nám aj vášeň pre jedlo ako také a odhalila svoju slabosť pre nočné nájazdy do chladničky. Už dlho zdieľam jej nadšenie pre taliansku kuchyňu a dekadentné zákusky a tento lahodný čokoládový puding určite patrí medzi jeden z nich. Je upravený do low carb podoby, aby sme sa ani pri takomto čokoládou-nabitom pôžitku nemuseli cítiť previnilo!
Ak dostanete chuť vyskúšať aj ďalšie dekadentné low carb zákusky a dezerty, odporúčam vyskúšať:
Aké sladidlo použiť?
Použila som môj obľúbený erythritol, tentokrát v kryštalickej forme (možno použiť aj práškovú). Xylitol je pre tento recept tiež vhodný. Stéviu by som pri tomto recepte vynechala, lebo v kombinácii s čokoládou je jej chuť príliš dominantná, čo mne osobne nevyhovuje (no ak ju obľubujete, pokojne ju použite).
Detaily
4 porcie
5 minút
15 minút
427 Kcal
2,3g
41,3g
6,8g
Suroviny
125g horká čokoláda
(sladená stéviou alebo low carb sladidlom)125g maslo
3PL mandľová múka
3 stredné vajíčka
40g sladidlo (použila som erythritol)
štipka soli
Ako na to
- Rúru rozpálime na 200C.
- Čokoládu a maslo roztopíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke tak, aby sme dostali jednotnú čokoládovú omáčku.
- Omáčku necháme trochu vychladnúť, vmiešame do nej múku, vajíčka, soľ a sladidlo. Metličkou dôkladne premiešame, naším cieľom je jednotné, tekuté cesto bez hrudiek.
- Nalejeme cesto do vymastených zapekacích misiek (použila som 4 misky na muffiny s priemerom 9cm) a pečieme 10 minút.
Tip:
- Ak nemáme zapekacie misky na muffiny, dobre poslúži aj malá zapekacia miska, do ktorej vylejeme cesto v jednotnej vrstve a po dopečení krájame dezert na kocky.
- Ak by ste mali čokoládovú omáčku príliš horúcu a vajíčka by sa vám v nej začali zrážať, ponorte nádobu do ľadovej vody a poriadne miešajte, kým sa zrážanie zastaví. Najbezpečnejšie je nechať čokoládovú omáčku aspoň 5 minút chladnúť predtým ako do nej vmiešate ostatné suroviny.