Tento jednoduchý jemný čokoládový cupcake je ideálne pohostenie pre návštevu alebo detskú oslavu. Cesto tvorí solídny recept, ktorý sa dá použiť ako základ pre mnohé ďalšie dezerty. Použila som ho napríklad v recepte na dekadetný čokoládový koláč s parížskou šľahačkou. Pokiaľ máte chuť na vanilkový variant, jednoducho z receptu vynechajte kakao a pridajte viac vanilky. Podobne sa dá experimentovať s kokosom alebo orechmi.
Aký kakaový prášok použiť?
Najvhodnejší je nesladený kakaový prášok ako napríklad holandské kakao.
Ďalšie inšpirácie na skvelé čokoládové dezerty:
Čokoládový cupcake s mascarpone krémom
Čokoládovo-škoricové fat bomby
Čokoládový puding alla Nigella
Detaily
8ks
15 minút
60 minút
183 Kcal
2,7g
16,5g
4,1g
Suroviny
- Cesto
40g kokosovej múky
20g nesladeného kakaového prášku
50g erythritolu
1ČL prášku na pečenie
štipka soli
3 vajíčka (stredne veľké)
80ml smotany na šľahanie
60g rozpusteného masla
1/2 ČL mletej vanilky alebo vanilky z lusku
- Cream cheese krém
30g cream cheese (Lučina, Goldesa, Philadelphia)
60ml smotany na šľahanie
1ČL práškového erythritolu
Ako na to
- Rúru rozohrejeme na 175C.
- Kokosovú múku a kakao preosejeme. Pridáme k nim erythritol, prášok na pečenie a soľ. Zamiešame.
- V malom hrnci alebo mikrovlnke rozpustíme maslo. Necháme ho trochu vychladnúť.
- Maslo metličkou zmiešame so smotanou na šľahanie, vajíčkami a vanilkou.
- Suché suroviny metličkou vmiešame do mokrých.
- Cesto rozdelíme do cupcake formičiek. Mali by ich naplniť do 2/3. Neplníme formičky úplne lebo cupcaky pri pečení ešte narastú. Pečieme ich 25 minút.
- Cream cheese krém pripravíme tak, že najprv vyšľaháme šľahačku. V druhej miske našľaháme mixérom cream cheese, kým je nadýchaný a krémový a vmixujeme do neho erythritol. Našľahaný cream cheese jemne vmiešame do vyšľahanej šľahačky.
- Po dopečení cesto necháme vychladnúť a až potom ozdobíme cream cheese krémom. Môžeme dozdobiť napríklad čerstvým ovocím alebo nastrúhanou čokoládou.