Fat (angl. tuk, tuková) bomba je koncentrovaná dávka tuku najčastejšie vo forme guličky alebo malého sústa. Na čo je takáto tuková bomba dobrá a čím by mohla byť pre nás prínosná?
Pri nízkosacharodovej strave je dôležité správne vyvážiť príjem živín. Keďže znižujeme príjem sacharidov, pre dostatočný prísun energie je kľúčové zvýšiť príjem ostatných makronutrientov (proteínov a/alebo tukov).
Moja skúsenosť s nízkosacharidovou – vysokotukovou stravou je veľmi pozitívna. Táto tzv. ketogénna strava mi nielen pomohla schudnúť, ale som sa pomocou nej zbavila chronickej únavy, pocitov úzkosti a kožného ekzému. Keto nie je vhodné pre každého a existujú určité zdravotné stravy, pri ktorých sa neodporúča (napríklad chronický zápal žalúdka, vredy a pod). Na druhej strane sa ketogénna strava ukázala ako veľmi efektívna pri boji s cukrovkou, obezitou, depresiami, Alzheimerom, epylepsiou a dokonca rakovinou. Pri prechode na low carb stravovanie odporúčam naštudovať si o nej čo najviac. Začať môžete aj Príručkou pre začiatočníkov, ktorá vám poskytne základné informácie, prehľad vhodných potravín a ukážkový jedálny lístok.
Jedna so začiatočníckych chýb, ktorú som robila aj ja bola, že som sa bála pridávať do stravy tuky v dostatočnom množstve. Výsledom bolo, že som nemala dostatočný príjem kalórii, chýbala mi energia a bývala som hladná. FAT BOMBY boli jednou z vecí, ktoré mi pomohli túto chybu odstrániť. Je to veľmi príjemný spôsob, dajú sa totiž robiť nasladko aj naslano. V súčasnosti si ich príležitostne dávam po jedle na doplnenie tukov. Aj s fat bombami (hlavne jej sladkými verziami) ) treba opatrne, lebo sú veľmi chutné a môžeme mať tendenciu ich zjesť naraz viac (aj s tým mám svoju skúsenosť). Stačí jedna nanajvýš dve na deň.
Ako vieme, že potrebujeme doplniť do stravy viac tukov?
Jednoducho. Po jedle bývate ešte hladní, nemáte pocit plného nasýtenia, chýba vám energia, môžete byť viac spaví.
Tento recept je na sladkú čokoládovú fat bombu, jednu z mojich obľúbených. Je jednoduchá na prípravu a veľmi chutná. Ja mám tieto fat bomby najradšej priamo z mrazničky. Pre mäkšiu konzistenciu ich môžete skladovať aj v chladničke.
Detaily
12ks
10 minút
60 minút
118Kcal
1g
12g
1,7g
Suroviny
110g zmäknutého masla
30g cream cheese
1PL tahini
50g mandľovej múky
30g erythritolu
10g holandského nesladeného kakaa
2ČL pražených kakaových zlomkov (možno vynechať)
20g horkej čokolády sladenej stéviou
1/2ČL mletej škorice
štipka soli
Ako na to
- V stredne veľkej miske ručným mixérom zmiešame zmäknuté maslo, cream cheese a tahini na jednodtnú krémovú zmes.
- Pridáme múku, erythritol, kakao, pražené kakaové zlomky, čokoládu nasekanú na drobno, škoricu a soľ.
- Dôkladne premiešame a dáme do chladničky stuhnúť ma 30-45 minút. Ak chceme proces urýchliť, môžeme zmes vložiť na pár minút do mrazničky.
- Keď je zmes polotuhá, vyformujeme z nej guličky. Vrch môžeme ozdobiť kúskom čokolády a štipkou mletej škorice. Dávkujeme jednu-dve po jedle podľa toho ako potrebujeme. V chladničke alebo mrazničke nám vydržia cca 7-10dní
Tipy:
- Namiesto tahini (sezamovej pasty) môžeme použiť aj orechové maslo (mandľové, lieskovo-orechové, arašidové).
- Na osladenie sú vhodné aj iné druhy low carb sladidiel (stévia, xylitol).