Mám motto: Receptov na dobrý chlieb nikdy nie je dosť. A receptov a dobrý LOWCARB chlieb o to viac!
Nie je jednoduché urobiť lowcarb chlieb, ktorý by nebol mokrý alebo ťažký. Je to hlavne tým, že cesto z orechovej múky neobsahuje lepok a preto sa musia použiť iné spôsoby, ako cesto spraviť ľahším a nadýchanejším.
V tomto recepte sme použili malý trik – oddelili sme bielka a žĺtka a bielka sme vyšlahali na tuhý sneh. Ten sme jemne vmiešali do cesta a tak nám vznikol jemný a ľahký chlieb, ktorý má široké uplatnenie. Je výborný s maslom, nátierkou, obložený ako sendvič alebo opečený ako hrianka. Osobne ho mám veľmi rada aj nakrájaný na kocky a opečený – takéto krutóny sú vynikajúce v šaláte alebo polievke.
Akú múku použiť?
Odporúčam použiť mandľovú tučnú prípadne odtučnenú múku. Mleté mandle (mleté so šupkou) sa dajú použiť tiež, no robia chlieb suchším a drobivejším. Mandľovú múku v tomto recepte nejde nahradiť kokosovou múkou. Ak hľadáte recept na chlebík z kokosovej múky, odporúčam vyskúšať recept na Chlieb z kokosovej múky prípadne Naan chlieb.
Detaily
15 porcii
15 minút
50 minút
200 Kcal
1,5g
11,2g
5g
Suroviny
200g mandľovej múky
60g masla
6 vajíčok
3ČL prášku na pečenie
1ČL soli
1ČL mletej rasce
1ČL celej rasce
Celá rasca na posypanie
Ako na to
- Rúru vyhrejeme na 190C.
- Oddelíme bielka od žĺtkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Taký tuhý, že ak otočíte misu hore dnom, bielka by vám v nej mali ostať. Skúšame opatrne:)
- Zmiešame múku, prášok na pečenie, soľ a korenie. Pridáme žĺtka, roztopené maslo a tretinu bielok. Dôkladne premiešame.
- Jemne vmiešame zvyšok bielkov. Miešame opatrne, aby sme ich nepremiešali. Vďaka snehu z bielkov bude chlebík nadýchaný.
- Zmes dáme do vymastenej formy na pečenie chleba (použila som silikónovú formu veľkosti 10x20cm), posypeme celou rascou a pečieme 30minút.
Recepty na ďalšie výborné chlebíky:
Ahoj. Skúšala som tento chlebík z mandlovej múky, ale nechutil mi, mala som pocit že jem omeletu, chuť vajíčok je tam veľmi výrazná. Máš prosím odskúšaný aj iný recept kde by bola mandľová múka a menej vajíčok?
Ďakujem