Plánujete oslavu a chcete hostí prekvapiť skvelým low carb pohostením? Potrebujete do stravy dostať viac zdravých tukov? Máte avokádo, ktoré potrebujete spotrebovať? Tak tento recept je niečo pre vás! Veľmi jednoduché na prípravu, chrumkavé a chuťovo výborné. Ideálne sa hodia napríklad k syrovým, paradajkovým alebo majonézovým dipom prípadne majonézovo-celerovému šalátu (recept na jeden taký dole pod receptom).
Ďalšie vynikajúce recepty na chrumkanie:
Tortillové chipsy z ľanovej múky
Semienkové krekry (z mandľovej múky)
Detaily
10 ks
5 minút
40 minút
441 Kcal
7g
34g
21g
Suroviny
1 väčšie avokádo
50g najemno nastrúhaného parmezánu
1/2ČL sušeného cesnaku
alebo 1 strúčiky čerstvéhočierne korenie
prípadne korenie podľa vašej chuti
(chilli, garam malasa, rasca)1ČL citrónovej šťavy
štipka soli (možno vynechať)
Ako na to
- Rúru rozohrejeme na 160C.
- Avokádo rozmixujeme na pyré alebo pre hrubšiu konzistenciu rozmačkáme vydličkou na kašu.
- Zmiešame s ostatnými ingredienciami.
- Na plechu vystlanom pečiacim papierom lyžičkou tvarujeme kopčeky, nechávame medzi nimi malý odstup. Lyžičkou ich uhladíme na čipsy s priemerom cca 5 cm, na čo najtenšie. Čím sú chipsy tenšie, tým sú chrumkavejšie.
- Pečieme ich 20 minút, vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Chipsy otočíme a pečieme ďalších 5-7 minút. Pred podávaním ich necháme úplne vychladnúť.
Tipy:
- Snažíme sa dodržať predpísané množstvo parmezánu. Práve ten dáva chipsom ich chrumkavosť.
- Avokádo zvykne pečením jemne zhorknúť. Preto do zmesy pridávame citrónovú šťavu, aby sme túto horkosť zmiernili.
- Pri pečení chipsy sledujeme. Ak začnú okraje rýchlo hnednúť, znížime teplotu v rúre.
- Ku chipsom sa výborne hodia napríklad majonézovo – zeleninový šalát alebo majonézový dip (recepty viď nižšie).
MAJONÉZOVO – ZELENINOVÝ ŠALÁT
Suroviny
2 stonky repíkatého zeleru
1 jarná cibuľka (biela aj zelená časť)
5 červených reďkoviek
10 vykôstkovaných olív
2PL majonézy
1ČL dijonskej horčice
1ČL jablkového octu
čerstvo namleté čierne korenie
soľ
Ako na to
- Celer a cibuľku nakrájame na mesiačiky, olivy a reďkovky nadrobno.
- Urobíme dresing zmiešaním majonézy, horčice, octu, čierneho korenia a soli.
- Zeleninu zalejeme dresingom, premiešame a necháme v chladničke chvíľu vychladiť. Podávame ako prílohu k chipsom, mäsu alebo vajíčkam.
MAJONÉZOVÝ DIP
Pripravíme ho zmiešaním majonézy, trochy vody, čierneho korenia, sladkej papriky, sušeného cesnaku a soli.