Svieža a chutná kombinácia brokolice, mrkvy, červenej cibule, skvelého ľahkého dresingu, opražených slnečnicových semienok a čerstvého bobuľového ovocia. Tento šalát je plný vitamínov a vlákniny a je ideálny pre horúce letné dni ako príloha k mäsu, vajíčkam prípadne low carb pečivu natretého maslom alebo domácou paštétou.
Aké suroviny do šalátu použijeme?
- Brokolica – je zdravá, chrumkavá a je chutná aj surová. Popravde som donedávna brokolicu vždy tepelne upravovala (hoci len krátko) no tento šalát ma naučil, že to nie je vždy nutné a dokážeme mať úžitok zo všetkých vitamínov a minerálov, ktorú brokolica ponúka. A že ich nie je málo – vo veľkej miere brokolica obsahuje vitamín C a betakarotén, rovnako kyselinu listovú, vitamíny B, E a provitamín A. Z minerálov je to železo, vápnik, síra či fosfor.
- Mrkva – má síce vyšší obsah sacharidov (7g sacharidov na 100g), no dodá šalátu na chrumkavosti, osvieži vzhľad a je jej v šaláte skutočne malé množstvo (2 malé mrkvy na 4 porcie). Ak ste v keto režime a držíte sa pod 20g sacharidov na deň, môžete mrkvu vynechať a nahradiť napríklad kalerábom alebo kapustou.
- Červená cibuľa dodá šalátu príjemnú pikantnú chuť.
- Slnečnicové semienka odporúčam solené a pražené. Prípadne natural, ktoré krátko opečieme na panvici na troche oleja a osolíme.
- Bobuľové ovocie – použila som čerstvé plody muchovníka lebo je práve v sezóne. Veľmi sa hodia aj čučoriedky, čierne ríbezle, sušené brusnice či moruše.
- Dresing je kombináciou jablčného octu, avokádového oleja, sladidla, citrónovej šťavy a soli. Dodáva šalátu sviežosť a zelenina je vďaka nemu jemnejšia a krehkejšia.
Alternatívy:
Zelenina – kapusta (nastrúhaná najemno), jarná cibuľka
Orechy – vlašské, pekanové či makadamové (solené a pražené alebo natural)
Ovocie – čučoriedky, čierne ríbezle, sušené brusnice či moruše.
Ďalšie zdravé šaláty a snacky:
Šalát so špargľou a horčicovým dresingom
Ako šalát pripravíme?
Brokolicu a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle alebo pomocou strúhacieho nástavca vo food processore. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Slnečnicové semienka opečieme na troche oleja a osolíme ich (alebo použijeme lúpané, solené, pražené semienka). Ovocie umyjeme a necháme odkvapkať.
Pripravíme si dresing. Odporúčam ho zmixovať ponorným mixérom alebo pretrepať v nádobke s viečkom, aby sa ocot a olej prepojili a vznikla emulzia. V miske zmiešame suroviny na šalát a prelejeme ho dresingom. Môžeme podávať hneď alebo nechať 30 minút vychladiť v chladničke.
Detaily
4
20 minút
146Kcal
9g
9,3g
3,5g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu brokolicového šalátu s dresingom (cca 100g)
Suroviny
350g brokolica
2ks malá mrkva (1stredná)
1/2ks stredná červená cibuľa
1hrsť bobuľové ovocie (čučoriedky, arónia, muchovník a pod.)
2PL slnečnicové semienka (pražené, solené)
- Dressing
2PL olej (avokádový, olivový)
1PL jablčný ocot
1/2PL citrónová šťava
1ČL sladidlo (erythritol, xylitol)
alebo pár kvapiek stéviesoľ
čierne korenie
Ako na to
- Brokolicu a mrkvu umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle alebo strúhacom nástavci vo food processore. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky.
- Pripravíme si dresing zmiešaním oleja, octu, citrónovej šťavy, soli a korenia. Môžeme ich premiešať ponorným mixérom alebo dôkladne pretrepať v nádobke s viečkom. Zmes miešame, kým sa suroviny prepoja a vznikne emulzia.
- V miske zmiešame brokolicu, mrkvu, cibuľu, semienka a ovocie. Prelejeme dresingom a zamiešame. Podávame hneď alebo dáme do chladničky na 30 minút vychladiť. Skladujeme v chladničke 1-2 dni v uzavretej nádobe.