Opečené jemné kuracie mäso v lahodnej krémovej smotanovej omáčke s cesnakom a sušenými paradajkami. Jednoduché na prípravu a pritom veľmi chutné jedlo s nádychom Stredomoria. Výborné rýchle jedlo, ktoré zachutí celej rodine.
Aké mäso použiť?
Vhodné je mäso, ktoré potrebuje krátku tepelnú úpravu ako kura (prsia alebo vykostené stehná) alebo králik či morka. Kuracie prsia som tentoraz naporcovala na dlhšie pásiky, aby sa rýchlejšie prepiekli. Možno však takto pripraviť aj celé kuracie prsia alebo väčšie kusy mäsa len im treba prispôsobiť čas pečenia. Chceme ich zvonka chrumkavé a zlatisté a zvnútra šťavnaté a prepečené.
Do receptu ešte použijeme:
- smotana na šľahanie (používam 33%) alebo kokosové mlieko z konzervy (nie kokosový nápoj v kartóne). Kokosové mlieko môžeme použiť plnotučnú aj light verziu. Plnotučnú verziu pred otvorením konzervy dôkladne pretrepeme, aby sa mlieko prepojilo.
- sušené paradajky – ak použijeme sušené paradajky v oleji, necháme ich chvíľu odkvapkať.
- xantanová guma alebo arrowroot prášok – prírodné low carb zahusťovadlá, ktoré urobia našu omáčku extra krémovú a hustú raz-dva.
- cesnak – ideálne čerstvý, no ak nemáme poruke, môžeme použiť aj sušený granulovaný cesnak – ten pridávame do smotany spolu so zahusťovadlom.
- bazalka – ideálne čerstvá, no ak nemáme práve poruke, postačí aj sušená (tej použijeme menej, cca 1ČL)
- soľ a čierne korenie
Akú prílohu?
Ku kuracím prsiam v krémovej omáčke sa výborne hodia varené zelené lusky, cesnakovo-citrónová brokolica, fenikel s kaparami, cukinové špagety alebo čerstvý chrumkavý listový šalát.
Detaily
4
30 minút
513Kcal
7g
35g
39,5g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu kuracieho mäsa (125g kuracie prsia) s omáčkou bez prílohy (príprava omáčky s použitím smotany na šľahanie a xantanovej gumy)
Suroviny
2PL olej
500g kuracie prsia
soľ
čierne korenie
250ml smotana na šľahanie alebo kokosové mlieko
1/4ČL xantanová guma alebo 1PL arrowroot prášok
2 strúčiky cesnak
40g sušené paradajky (v oleji alebo bez)
2-3PL čerstvá bazalka nasekaná
Ako na to
- Kuracie prsia nakrájame na hrubšie pásiky, osolíme a okorením z oboch strán.
- Na panvici rozpálime olej a kuracie pásiky opečieme z oboch strán do zlatista. Budú stačiť 3-4 minúty z každej strany. Mäso vyberieme z panvice, odložíme na stranu a výpek necháme na panvici.
- V miske dôkladne metličkou zmiešame smotanu na šľahanie/kokosové mlieko a xantanovú gumu/arrowroot prášok. Zahusťovadlo do smotany/mlieka jemne rozprášime, nedávame ho do nej naraz a v kuse, aby sme sa vyhli hrudkám. Zmes osolíme a okoreníme.
- Na panvici, v ktorej sme robili kura, krátko na troche oleja opečieme na jemno nakrájaný cesnak (asi 30 sekúnd, kým začne voňať). Pridáme smotanovú zmes a na menšie kúsky nakrájané sušené paradajky (ak boli kupované v oleji tak ich necháme odtiecť). Na miernom ohni varíme asi 3 minúty, kým omáčka zhustne.
- Na záver do omáčky zamiešame časť nasekanej bazalky (zvyšok si necháme na ozdobenie) a vložíme do nej kuracie kúsky, ktoré krátko prehrejeme. Podávame s prílohou (viď poznámky nad receptom).