Cukinové rezance s Bolognese omáčkou z mletého hovädzieho mäsa, jemnej zeleniny a vývaru. Sýte, chutné a ľahké jedlo s vysokým obsahom vitamínov, proteinu a vlákniny. Príprava je nenáročná. Omáčku môžeme urobiť aj dopredu vo väčšom množstve a zamraziť. Potom stačí už len pripraviť chrumkavé cukinové špagety alebo rezance, omáčku ohriať, posypať nastrúhaným parmezánom a skvelé jedlo pre celú rodinu je na stole.
Aké mäso použiť?
Na Bolognese omáčku zvyknem najčastejšie používať mleté hovädzie mäso. Výborná je však aj s mletým kuracím alebo morčacím mäsom.
Ako pripravíme cukinové rezance?
Existuje viacero spôsobov. Najbežnejšie sa na ich výrobu používa špiralizér, škrabka na zeleninu alebo nôž s dlhou ostrou čepeľou.
Špiralizér – výhodou je jednoduchá a rýchla príprava rezancov. Majú pekný tvar a ideálnu hrúbku. Existujú rôzne druhy špiralizérov, malé ručné aj väčšie stolné. Osobne rada využívam malý ručný špiralizér (používam tento), ktorý mi vyhovuje troma vymieňateľnými nástavcami (na rezance, špagety a špirálové plátky) a dobre sa skladuje, lebo je ľahko spratný a nástavce sa skladajú na seba.
Škrabka na zeleninu – škrabkou pozdĺžne nakrájame cukinu (akoby sme ju čistili od šupky) a vytvoríme tak dlhé rezance.
Nôž – tento spôsob si vyžaduje trochu trpezlivosti a cviku. Snažíme sa, aby boli rezance čo najtenšie, aby sa správne ohýbali. Odporúčam použiť ostrý nôž s dlhou čepeľou.
Ak nemáte s prípravou cukinových rezancov či špagiet ešte skúsenosti, rady ‘ako na to’ nájdete v Cukinové špagety tipy a triky.
Ďalšie chutné recepty s využitím cukiny:
Cukinové špagety s parmskou šunkou a pestom
Ako cukinové rezance s Bolognese omáčkou pripravíme?
Stopíkatý celer, mrkvu, cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Osmahneme ich na oleji, kým je zelenina mäkká.
Pridáme mleté hovädzie mäso, soľ a koreniny. Zmes opekáme, kým mäso začne hnednúť.
Pridáme nakrájané paradajky bez šupky, vývar a necháme zakryté variť 30-40 minút, kým sa zelenina dôkladne uvarí a mäso je mäkké a šťavnaté.
Kým sa omáčka varí, pripravíme si cukinové rezance (pre postup pozri text vyššie). Tie dáme do sitka nad misku. Rezance nasolíme a necháme 30 minút postáť, aby pustili šťavu a zmäkli. Šťavu z nich jemne vymačkáme rukou alebo papierovou utierkou. Môžeme ich podávať surové prípadne ich 3-4 minúty opiecť na panvici na troche oleja, ak ich chceme mať teplé a jemnejšie.
Cukinové rezance podávame s teplou omáčkou Bolognese a posypané nastrúhaným parmezánom.
Detaily
4
55 minút
457Kcal
10g
26g
42g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu cukinových rezancov s omáčkou Bolognese posypané 2PL strúhaného parmezánu.
Suroviny
2PL olej
1 stredná cibuľa
3 strúčiky cesnak
1 stredná mrkva
2 stonky stopíkatý celer
500g mleté hovädzie mäso
1ČL sušené oregano
1ČL sušená bazalka
250g paradajky bez šupky
300ml zeleninový vývar
1/2ČL soľ
2ks stredná cukina
Ako na to
- Celerové stonky, mrkvu, cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olej a 10 minút zeleninu opekáme za občasného miešania na miernom ohni, kým je zelenina mäkká.
- Pridáme mleté hovädzie mäso, sušené oregano a bazalku. Osolíme a opekáme asi 10 minút, kým mäso začne hnednúť. Občas premiešame.
- Pridáme nakrájané paradajky bez šupky a vývar. Znížime teplotu na nízku. Varíme prikryté 30-40 minút, kým je mäso mäkké a šťavnaté a zelenina z časti rozvarená. Občas premiešame.
- Kým sa omáčka varí, pripravíme si cukinové rezance. Cukiny umyjeme a pomocou špiralizéra, škrabky na zeleninu alebo ostrého noža s dlhou čepeľou ich nakrájame na rezance. Tie dáme do sitka, ktoré vložíme do misky a osolíme ich. Necháme ich postáť 20-30 minút, aby pustili šťavu. Potom ich jemne rukou alebo utierkou zbavíme prebytočnej šťavy. Ak chceme rezance jemnejšie, môžeme ich pred podávaním 3-4 minúty opiecť na troche oleja.
- Cukinové rezance podávame s omáčkou Bolognese a posypané nastrúhaným parmezánom. Skladujeme v chladničke 1-2 dni (omáčku uskladnenú samostatne do 5 dní). Omáčku možeme samostatne aj zamraziť. Takto vydrží až 2 mesiace.