Low carb rizoto s bohatou chuťou masla, cesnaku a citrónu doplnená o zdravý špenát a chrumkavé mandle. Toto rizoto je pripravené za 20 minút a je to chutná príloha k mäsu rovnako ako aj hlavné jedlo. Stačí ho posypať parmezánom alebo iným obľúbeným typom tvrdého syra.
Aký špenát použiť?
Môžeme použiť čerstvý alebo mrazený listový špenát. Čerstvý špenát len umyjeme a nakrájame na asi 1cm hrubé pásiky a tak pridáme do rizota. Ak použijeme baby špenát, nie je ho potrebné krájať.
Ak použijeme mrazený špenát, necháme ho najprv rozmraziť, jemne rukou vytlačíme prebytočnú tekutinu a potom pridávame do rizota. Nemusíme špenát veľmi silno žmýkať lebo tekutina sa z rizota varením odparí. Nechceme však, aby bol úplne mokrý, lebo potom musíme rizoto variť dlhšie a karfiolová ryža by sa nám mohla rozvariť.
Ako rizoto pripravíme?
Aby bolo rizoto low carb, na prípravu ryže použijeme karfiol. Karfiolová ryža je v low carb kuchyni veľmi obľúbená náhrada klasickej ryže a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, či už ako príloha alebo ako hlavný chod.
Karfiolová ryža sa pripravuje najjednoduchšie vo food processore, no môžeme karfiol aj nastrúhať na hrubom strúhadle alebo nasekať ostrým nožom s dlhou čepeľou.
Ak s prípravou karfiolovej ryže ešte nemáte skúsenosti, odporúčam pozrieť Karfiolova ryža – tipy a triky.
Ďalšie chutné recepty s karfiolovou ryžou:
Karfiolová ryža so sušenými paradajkami
Na panvici roztopíme maslo, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, krátko osmahneme. Pridáme karfiolovú ryžu, osolíme, okoreníme. Varíme 2-3 minúty. Pridáme vývar a citrónovú šťavu, nasekaný špenát a varíme, kým sa tekutina zredukuje. Dochutíme a podávame.
Tip:
- ak robíme rizoto ako hlavný chod, môžeme navrch nastrúhať parmezán alebo iný typ tvrdého syra prípadne posypať nakrájanou chrumkavou opečenou slaninou
Detaily
4
20 minút
196Kcal
6,3g
15,5g
7g
- Nutričné hodnoty sú počítané na jednu porciu karfiolovej ryže posypanej mandľami, podávanej ako príloha
Suroviny
600g karfiol (1 stredný)
45g maslo
4 strúčiky cesnak
1ČL soľ
1ČL čierne korenie
1/2ČL cajenské korenie alebo chilli
80ml zeleninový alebo kurací vývar
citrónová šťava z 1 citróna
150g čerstvý alebo mrazený špenát
40g mandle (sekané alebo lupienky)
Ako na to
- Karfiol umyjeme, rozdelíme nožom na stonku a ružičky. Ružičky vo food processore, na hrubom strúhadle alebo nožom nasekáme na karfiolovú ryžu (stonku môžeme zamraziť a použiť napríklad na prípravu krémovej polievky z pečeného karfiolu alebo bohatého vývaru).
- Na panvici roztopíme maslo a krátko na ňom opečieme na drobno nasekaný cesnak, asi 2 minúty.
- Pridáme karfiolovú ryžu, osolíme a okoreníme čiernym a cajenským korením/chilli. Varíme 2-3 minúty, kým sa chute prepoja.
- Rizoto zalejeme vývarom a citrónovou šťavou. Pridáme nasekaný špenát a varíme, kým sa tekutina zredukuje, asi 2-3 minúty.
- Dochutíme soľou a korením a podávame posypané nasekanými mandľami (pre rizoto ako hlavné jedlo pozri Tip nad receptom).