Cukinové placky

Výborne ochutené, chrumkavé, zvnútra jemné, zdravé cukinové placky. Sú veľmi chutné vďaka cesnaku, mladej jarnej cibuľke a kombinácii syrov. Dobrú konzistenciu im dáva mandľová múka, vajíčka a parmezán. Chutné raňajky alebo ľahká večera pripravená za pár minút.

Aký syr použiť?

Odporúčam kombináciu parmezánu a vášho obľúbeného tvrdého syra. Parmezán nielen dodá chuť, no placky robí aj pevnejšie. Rada v tomto recepte v kombinácii s parmezánom používam napríklad ementál, goudu, eidam, fetu či mozzarellu.

Ako placky pripravujeme?

Cukinu nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s 1/2ČL soli. Necháme 10 minút postáť a následne vytlačíme prebytočnú šťavu, ktorú cukina nasolením pustí. Môžeme ju potom z cukiny jemne vytlačiť rukou alebo cez látkovú utierku. Takúto cukinu zmiešame s ostatnými surovinami a pripravíme na panvici alebo v rúre.

Ďalšie skvelé recepty z cukiny:

Raňajkové cukinové muffiny

Cukinová polievka

Cukinové špagety s parmskou šunkou a pestom

Cukinová pizza

Cukinovy prívarok s karí

Cukinové brownies

Nasolenú cukinu necháme 10 minút postáť.
Vytlačíme prebytočnú šťavu.
Nastrúhaná cukina zbavená prebytočnej šťavy, mandľový múka, nastrúhaný parmezán a ementál, cesnak, mladá cibuľka, vajíčko a čierne korenie.

Na panvici rozpálime trochu oleja a placky opečieme na miernom ohni z každej strany 2-3 minúty.

Pri príprave v rúre placky položíme na plech vystlaný pečiacim papierom a jemne zvrchu potrieme olejom. Pečieme 15-20 minút na 200C do zlatista.

Detaily

Porcie

15ks

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (6ks)

388Kcal

Sacharidy (6ks)

6g

Tuky (6ks)

34g

Protein (6ks)

15g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu (6ks) placiek bez prílohy

Suroviny

  • 600g cukina (2 stredne veľké)

  • 1/2ČL soľ

  • 30g tvrdý syr (ementál, gouda, feta, mozzarella)

  • 30g parmezán

  • 2 strúčiky cesnak

  • 2 stredné vajíčka

  • 2ks mladá cibuľka

  • 50g mandľová múka

  • 1/2ČL čierne korenie

  • olej na opekanie

Ako na to

  • Cukinu nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme do misky a pridáme 1/2ČL soli. Necháme 10 minút postáť, kým pustí šťavu. Tú rukami alebo cez plátenú utierku vytlačíme.
  • Nastrúhanú cukinu zbavenú prebytočnej šťavy zmiešame s nastrúhaným tvrdým syrom, natrúhaným parmezánom, cesnakom a jarnou cibuľkou nasekanými na drobno, vajíčkami, mandľovou múkou a čiernym korením. Dôkladne premiešame a necháme pár minút postáť.
  • Na panvici rozpálime olej a rukami alebo lyžicou vyformujeme zo zmesi placky, ktoré opečieme na miernom ohni z každej strany 2-3 minúty. Hotové placky necháme odkvapkať na papierovej utierke. Ak pripravujeme placky v rúre, na plech vystlaný pečiacim papierom položíme placky, zvrchu potrieme jemnou vrstvou oleja a pečieme 15-20 minút na 200C do zlatista.
  • S horúcimi plackami manipulujeme jemne, lebo sú krehké. Akonáhle trochu vychladnú, spevnejú a poľahky ich môžeme servírovať. Odporúčam podávať s kyslou smotanou, gréckym jogurtom, majonézou, low carb kečupom alebo vašou obľúbenou omáčkou.
  • Placky skladujeme v chladničke 2-3 dni, zamrazené až 2 mesiace.
  • TIP: pre ešte pevnejšiu konzistenciu placiek môžeme pridať 1PL zemiakovej vlákniny.

One Comment

  1. Tak tieto placky su doslova nebicko v papulke, neskutocne vynikajuce! Dakujeme krasne za super recept, idem skusat dalsie 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*