Syrovo – cesnakové raňajkové žemle

Low carb žemle plné úžasného syru a cesnaku vám spríjemnia každé ráno. Natreté cesnakový maslom, cream cheesom alebo obložené šunkou a chrumkavým šalátom vo forme sendviču sú veľmi chutným low carb pečivom, ktorého príprava nám zaberie pár minút.

Žemle vieme urobiť dopredu vo väčšom množstve a zamraziť. V mrazičke vydržia 2-3 mesiace.

Sú skvelou prílohou napríklad ku:

Jednoduché čili

Tofu praženica

Krémová polievka z pečeného karfiolu

Hríbovo-slaninová paštéta

Treska v majonéze

Piedmontské pečené papriky

Ako žemle pripravíme?

V miske zmiešame suché suroviny. V druhej miske zmiešame mokré suroviny vrátane nastrúhaného syra. Spojením týchto zmesí vznikne cesto, ktoré rozdelíme na 9 častí (asi 2PL na jednu časť) a z nich vyformujeme žemle. Tie položíme na plech vystlaný pečiacim papierom, žemle zvrchu jemne utlačíme a upečieme v rúre.

Syrovo-cesnakové žemle pred pečením.
Žemle po dopečení.

Akú múku použijeme?

V recepte som použila mandľovú múku (pomleté mandle bez šupky). Môžeme použiť aj odtučnenú mandľovú múku. Mandľovú múku môžeme nahradiť napríklad múkou zo slnečnicových semienok alebo lieskových či vlašských orechov v pomere 1:1.

Ak by ste mali chuť pripraviť žemle aj z iného typu múky, na blogu tiež nájdete:

Smotanové žemle (kombinácia mandľovej a kokosovej múky)

Naan chlieb (kokosová múka)

Low carb žemle (mandľová múka a psyllium)

Bagel (obľúbené fathead cesto)

Detaily

Porcie

9ks

Čas prípravy

25 minút

Kalórie (1ks)

281Kcal

Sacharidy (1ks)

2g

Tuky (1ks)

25g

Protein (1ks)

11g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 syrovo-cesnakovú žemlu

Suroviny

  • 220g mandľová múka

  • 1ČL sušený granulovaný cesnak

  • 1/4ČL soľ

  • 1/4ČL kypriaci prášok

  • 4 veľké vajíčka

  • 110g strúhaný syr (ementál, gouda, čedar, eidam a pod.)

  • 60g roztopené maslo

Ako na to

  • Maslo roztopíme v malom hrnci. Syr nastrúhame najemno. Mandľovú múku preosejeme.
  • V miske zmiešame mandľovú múku, sušený cesnak, kypriaci prášok a soľ.
  • V druhej miske metličkou zmiešame vajíčka, nastrúhaný syr a roztopené maslo.
  • Obe zmesi zmiešame dokopy a vypracujeme jednotné cesto. Cesto rozdelíme na 9 častí (asi 2PL na jednu časť), z ktorých rukami vyformujeme žemle. Tie dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a zvrchu jemne utlačíme. Pečieme 15 minút na 200C.

One Comment

  1. Lenka Rychtecka

    Mohou poprosit o další recepty, děkuji moc Lenka

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*