Jednoduché čili

Sýte a výdatné jedlo, plné chuti a jemného mäsa, ktoré sa rozpadáva na vidličke. S bohatou dávkou paradajok, cibule, cesnaku a korenia je toto čili výborne vychutené. Podávané s lyžicou kyslej smotany, syrom a čerstvými bylinkami nadchne aj náročného stravníka. Je ideálne na zahriatie počas chladnejších dní a naozaj veľmi jednoduché na prípravu.

Aby bolo čili low carb, pripravuje sa bez fazule. Vďaka extra dávke mäsa však v tomto čili vôbec nechýbajú. Môžeme si ho pripraviť dopredu (výborne chutí aj na druhý deň) a zobrať do práce. Prípadne urobiť dvojitú dávku a čili zamraziť (vydrží až 2 mesiace). Tak máme poruke skvelé jedlo kedykoľvek potrebujeme.

Aké mäso použiť?

Keďže ideme robiť čili bez fazulí (pre low carb verziu), doplníme mleté hovädzie mäso o extra dávku hovädzích kúskov. Na tieto kúsky môžeme použiť napríklad hovädzie predné stehno. Ako dlho budeme čili variť záleží práve na type mäsa, ktoré použijeme na tieto kúsky. Mleté mäso sa totiž pripraví relatívne rýchlo.

Na prípravu receptu sa dá použiť aj kuracie alebo morčacie mäso. Čas potrebný na jeho prípravu sa tak skráti o zhruba polovicu.

Ako jednoduché čili pripravíme?

V hrnci s hrubším dnom na oleji alebo masti zprudka opečieme hovädzie kúsky zo všetkých strán. Vyberieme ich z hrnca, a na výpeku opečieme cibuľu, cesnak a červenú papriku nakrájanú na drobnejšie. Pridáme mleté mäso a opekáme 7-10 minút. Pridáme paradajkový pretlak, soľ a koreniny. Za častého miešania mäso so zeleninou a korením opekáme. Potom pridáme opečené hovädzie kúsky a nakrájané paradajky bez šupky. Premiešame, čili prikryjeme a necháme jemne bublať 1-2 hodiny, kým sú hovädzie kúsky jemné a rozpadajú sa.

Akú zeleninu a korenie použijeme?

V tomto čili zo zeleniny použijeme cibuľu, cesnak, červenú hrubostennú papriku a paradajky bez šupky.

Paradajky: Odporúčam použiť kupované alebo domáce paradajky bez šupky. Paradajková šupka je veľmi odolná a ani dlhým varením sa nerozvarí. V obchode sa dajú paradajky bez šupky kúpiť konzervované. Doma si takéto paradajky pripravíme jednoducho tak, že čerstvé paradajky oblanšírujeme (1-2 minúty povaríme vo vracej vode), zbavíme šupky a nakrájame na menšie kúsky, ktoré dáme do čili.

Do čili použijeme aj paradajkový pretlak, ktorý dodá jedlu hĺbku a plnšiu chuť.

Paprika: pridáva čili na sladkej chuti. Použila som hrubostennú červenú papriku, ktorú som nakrájala na malé kúsky a pridala do čili.

Cibuľa: biela alebo červená cibuľa výborne toto čili dochutí a osladí. Biela cibuľa je v čili výraznejšia ako červená.

Cesnak: strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno a osmahneme vo výpeku spolu s cibuľou a červenou paprikou.

Korenie: sušený granulovaný cesnak a sušená granulovaná cibuľa, rasca, mletá sladká paprika a čili korenie (čili možno vynechať ak pripravujeme nepálivú verziu).

Pre ďalšie sýte mäsové jedlá, odporúčam vyskúšať:

Kura Cordon Bleu

Hovädzí burger

Králik na smotane

Hovädzie mäso na póre

Kuracie stehná v balzamikovej omáčke

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

1,5 – 2,5 hodiny

Kalórie (1porcia)

381Kcal

Sacharidy (1porcia)

14g

Tuky (1porcia)

18g

Protein (1porcia)

38g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu čili z hovädzieho mäsa bez kyslej smotany a strúhaného syru

Suroviny

  • 1PL oleja alebo masti

  • 250g mleté hovädzie mäso

  • 250g hovädzie kúsky

  • 1 stredná cibuľa

  • 3 strúčiky cesnak

  • 1/2ks hrubostenná červená paprika

  • 1-2PL paradajkový pretlak

  • 1ČL sušený granulovaný cesnak

  • 1ČL sušená granulovaná cibuľa

  • 1ČL mletá rasca

  • 1ČL mletá sladká paprika

  • 1/2ČL čili korenie (možno vynechať)

  • 500g paradajky bez šupky

  • soľ

  • kyslá smotana (na ozdobenie)

  • strúhany tvrdý syr (na ozdobenie)

  • čerstvé bylinky (na ozdobenie)

Ako na to

  • Vo väčšom hrnci s hrubým dnom rozpálime olej alebo masť a na nej zprudka osmahneme hovädzie kúsky zo všetkých strán. Vyberieme ich a dáme na stranu. Výpek necháme v hrnci.
  • Zmiernime plameň a na výpeku osmahneme cibuľu a cesnak nakrájanú nadrobno a hrubostennú červenú papriku nakrájanú na menšie kúsky.
  • Pridáme pomleté hovädzie mäso a opekáme 7-10 minút. Pridáme paradajkový pretlak, soľ a korenie (sušený cesnak, cibuľu, rascu, sladkú papriku a čili korenie) a za častého miešania opekáme ďalších 5-7 minút.
  • Keď sa mäso zatiahne a prepojí s korením, pridáme osmahnuté hovädzie kúsky a pokrájané paradajky bez šupky (aj so šťavou). Premiešame.
  • Čili prikryjeme a na slabom ohni za občasného miešania varíme 1-2 hodiny, kým je mäso mäkké a jemné. Ak je potrebné, čili podlejeme trochou vody. Na záver čili dosolíme a dokoreníme podľa chuti.
  • Čili podávame teplé, ozdobené lyžicou kyslej smotany, nastrúhaným tvrdým syrom a nasekanými čerstvými bylinkami (petržlenovou vňaťou alebo koriandrom).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*