Šalát Big Mac

Čerstvé šalátové listy, opečené korenisté mäso, chrumkavá slanina, jemný syr, šťavnaté sladké paradajky a k tomu úžasný dresing. Tento šalát je nielen jednoduchý na prípravu no aj bohatý na vitamíny, protein a hlavne skvele chutí a vyzerá. Zdravý a samozrejme low carb.

Šalát nazývam Big Mac lebo kombináciou chutí a hlavne typom dresingu pripomína známy burger Big Mac z reštaurácie spod zlatých oblúkov.

Aké mäso použiť?

Pre tento recept sa hodí ako hovädzie tak aj kuracie, morčacie alebo králičie mleté mäso. Tentoraz som použila mleté mäso z vykosteného králika.

Ako si pripravíme dresing na šalát?

Dresing je v skutočnosti jedno z hlavných kúziel tohto šalátu a výborne ho chuťovo spája. Na jeho prípravu použijeme majonézu, kečup, bielu cibuľu, štipku low carb sladidla, ocot, soľ a na zriedenie trochu vody.

Ak nemáte doma low carb kečup (bežne je kečup dochucovaný cukrom, čo ho nerobí low carb vhodným), odporúčam vám skúsiť tento domáci low carb kečup. Pripravíme ho za pár minút a určite ho oceníme ako prílohu aj k iným jedlám ako napríklad tofu praženici, hranolkám alebo brokolicovým toastom.

Aký šalát použiť?

Pre tento šalát odporúčam najmä ľadový či rímsky šalát prípadne rukolu, polňíček alebo zmes šalátových listov. Osobne rada používam ľadový šalát, lebo je pevný, chrumkavý, má jemne nasladlú chuť a dlho vydrží svieži.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (1porcia)

553Kcal

Sacharidy (1porcia)

5g

Tuky (1porcia)

46g

Protein (1porcia)

35g

Suroviny

  • 450g mleté mäso

  • 2PL olej

  • 1/2ČL čierne korenie

  • 1/2ČL rasca

  • 1/2ČL majoránka

  • 1PL sójová omáčka

  • soľ

  • 80g tvrdý syr (čedar, ementál, gouda, eidam)

  • 1ks ľadový šalát

  • 80g anglická slanina

  • 100g paradajky

  • Dresing
  • 100ml majonéza

  • 2PL low carb kečup

  • 1PL biela cibuľa (nastrúhaná
    alebo najemno nakrájaná)

  • 1/2ČL low carb sladidlo

  • 1ČL jablkový ocot

  • 1PL voda (na zriedenie)

  • soľ

Ako na to

  • Na panvici rozpálime olej a opečieme na ňom mleté mäso. Dochutíme čiernym korením, rascou, majoránkou, sójovou omáčkou a soľou. Mäso stačí za občasného miešania opekať 7-10 minút.
  • Na troche tuku opečieme slaninu do chrumkava. Nakrájame ju na malé kúsky.
  • Dresing pripravíme zmiešaním majonézy, kečupu, nastrúhanej/nakrájanej cibule, sladidla, octu a vody. Dochutíme soľou.
  • Šalát nakrájame na pásiky, paradajky na malé kúsky, syr nastrúhame.
  • Šalát vrstvíme – ľadový šalát, opečené mleté mäso, dresing, strúhaný syr a navrch kúsky slaniny a paradajok.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*