Sýta paradajková polievka

Svieža, sýta, farebná, zdravá a chutná. Taká je táto paradajková polievka zjemnená smotanou a vhodne doplnená opečeným chrumkavým low carb chlebíkom, slaninou a vajíčkom. Práve vďaka nim vieme z tejto polievky urobiť sýte jedlo, ktoré dobre poslúži aj ako hlavný chod, čo sa veľmi hodí ak máme napríklad naplánovaný rušný deň alebo potrebujeme rýchlo zasýtiť hladných stravníkov. Polievka veľmi chutí aj deťom.

Aké paradajky použiť?

Na prípravu som použila domáce paradajky, ktoré som oblanšírovala v horúcej vode (paradajky som dala do horúcej vody, v ktorej som ich 1-2 minúty povarila, kým sa uvoľnila šupka) a ošúpala ich. Je vhodné použiť aj zavárané alebo konzervované paradajky bez šupky. Tip: pre plnšiu chuť môžeme pridať aj 1PL paradajkového pretlaku, ktorý krátko osmahneme spolu s cibuľou a potom pridávame paradajky a vývar.

Do polievky sa výborne hodí vajíčko uvarené na tvrdo alebo na hniličku, chrumkavá slanina a opečený low carb chlieb.

Recepty na skvelý jednoduchý low carb chlieb:

90 sekundový chlieb (na 3 spôsoby)

Chlieb z mandľovej múky

Semienkový chlieb

Špenátový chlieb

Tipy k príprave

  • Pre jemnejší paradajkový krém odporúčam polievku prepasírovať cez sitko, aby sme ju zbavili jemných vlákien a semienok z paradajok.
  • Pre vegánsku verziu môžeme namiesto smotany na šľahanie a masla použiť napríklad kokosové mlieko, rastlinnú smotanu a rastlinné maslo.
  • Polievku môžeme okrem soli a korenia dochutiť aj 1ČL sladidla (odporúčam low carb sladidlo ako erythritol alebo xylitol), ktoré dobre vyváži kyslú chuť paradajok.
  • Namiesto slaniny sa do polievky hodí aj opečená šunka alebo varený párok.
  • Na osvieženie môžeme polievku pred podávaním posypať nakrájanou mladou cibuľkou, čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (1porcia)

501Kcal

Sacharidy (1porcia)

7,3g

Tuky (1porcia)

47g

Protein (1porcia)

13,5g

Suroviny

  • 2PL olivového oleja

  • 1 stredná cibuľa

  • 700ml blanšírované paradajky

  • 500ml zeleninový alebo kurací vývar

  • 200ml smotana na šľahanie

  • 30g maslo

  • 2 vajíčka

  • 40g slanina

  • low carb chlieb (na krutóny)

  • čierne korenie

  • soľ

Ako na to

  • V hrnci rozpálime olej, na ktorom osmahneme cibuľu, nakrájanú na kocky, do zlatista.
  • Pridáme blanšírované paradajky a vývar a varíme, kým paradajky zmäknú asi 20-25 minút.
  • Zatiaľ si uvaríme vajíčka, opečieme na panvici slaninu do chrumkava a pripravíme low carb chlieb, ktorý nasucho opečieme na panvici.
  • Keď sú paradajky uvarené, prepasírujeme polievku cez sitko a vrátime do hrnca. Pridáme smotanu na šľahanie, maslo, soľ a čierne korenie a povaríme 5-7 minút.
  • Polievku podávame teplú, s polovicou vareného vajíčka, krutónmi z low carb chleba, opečenou slaninou a posypané nasekanou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*