Králik na smotane

Klasika slovenskej a českej kuchyne, výborný recept, ktorý vám rozhodne odporúčam vyskúšať.

Jemné králičie mäso v úžasne krémovej, koreninami dokonale vychutenej omáčke. V tomto jedle sa spájajú skúseností mnohých gazdiniek, ktoré ho rokmi zdokonalovali a vylepšovali. Toto je jeho low carb verzia, úplne bez použitia múky alebo škrobu. Ako prílohu som zvolila low carb hrnčekovú knedľu, na ktorej prípravu potrebujete 5 minút.

Čo na tomto jedle milujem je jeho jednoduchosť, minimum potrebných surovín a súčasne naozaj delikátnu chuť.

Aké mäso použiť?

Hoci názov receptu odpoveď napovedá, je možné použiť aj kuracie alebo morčacie mäso.

Akú prílohu?

Ku králikovi a omáčke sa výborne hodí hrnčeková knedľa s cream cheesom, alebo aj grusetky, lc cestoviny či halušky.

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

80 minút

Kalórie (1porcia)

614Kcal

Sacharidy (1porcia)

5,5g

Tuky (1porcia)

42g

Protein (1porcia)

47g

Suroviny

  • 600g králičie mäso

  • 2PL oleja

  • 1 veľká cibuľa

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 1PL nasekaný rozmarín
    (čerstvý alebo sušený)

  • 100ml biele suché víno

  • 200-300ml vývar alebo horúca voda

  • Čierne korenie

  • Soľ

  • 250ml smotany na šľahanie

Ako na to

  • Mäso nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na hrubšie kúsky (aby sa pri opekaní nepripálil). Rozmarín nakrájame najemno.
  • V hrnci rozpálime olej a kúsky králika zprudka opečieme zo všetkých strán. Obraciame ho, pokiaľ je zo všetkých strán opečené dozlatista a je zatiahnuté.
  • Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme ju do sklovita. Pridáme nakrájaný cesnak a opekáme, kým začne voňať. Pozor, aby sa nepripálil, lebo zhorkne.
  • Pridáme nasekaný rozmarín. Podlejeme vínom a povaríme, kým sa odparí alkohol. Následne podlejeme vývarom alebo horúcou vodou tak, aby bolo mäso do 2/3 zaliate tekutinou. Zmiernime plameň, prikryjeme pokrievkou a dusíme 45-60 minút podľa veľkosti kúskov.
  • Pred koncom varenia pridáme smotanu na šľahanie, prevaríme kým omáčka zhustne. Ak treba dochutíme soľou.
Králik na smotane s hrnčekovou knedľou s cream cheesom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*