Bohatá a hustá, taká je táto polievka z kyslej kapusty, údeného mäsa a hríbov – sviatočná kapustnica. Robievame ju každý rok dokonca viackrát, hlavne na jeseň a v zime, lebo výborne človeka zahreje a posilní. Je to tiež tradičné vianočné a silvestrovské jedlo.
U nás doma ju zvykneme robievať vo veľkom hrnci a časť z nej zavárame do sklenených 7decových nádob. Tie potom skladujeme v špajzi a keď dostaneme chuť prípadne potrebujeme rýchle chutné jedlo, len ju ohrejem.
Ako prílohu odporúčam vyskušať:
Detaily
20porcií
60 minút
4 hodiny
276Kcal
4,6g
15,2g
25,2g
Suroviny
1kg bravčové pliecko
700g údeného mäsa
400g klobás
3 strúčiky cesnaku
250g cibule
2,5kg kyslej kapusty
1,5 hrsti sušené hríby (najlepšie dubáky)
2 kocky bujón (hríbový) alebo 1ČL soli
1ČL mletého čierneho korenia
1ČL sladkej papriky
3 sušené slivky (podľa chuti, možno vynechať)
Ako na to
- Hríby – asi 3 hrsti (prípadne viac) zalejeme horúcou vodou a necháme aspoň 1-2 hodiny nabobtnať. Prelejeme cez sitko a ešte raz prepláchneme vodou.
- Údené mäso varíme vo vode 90 minút, do zmäknutia. Pri menšom množstve mäsa stačí variť kratšie. Po uvarení, mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Mäso nakrájame na kocky veľkosti sústa. Vodu, v ktorej sme údené varili odložíme, lebo pri dusení ňou podlejeme kapustu.
- Mäso z bravčového pliecka nakrájame na kocky veľkosti sústa. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a keď zružovie, pridáme mäso z pliecka, trochu mletého čierneho korenia a opražíme. Pridáme sladkú papriku, premiešame a hneď podlejeme vodou. Pridáme hríbový bujón alebo 1-2 čajové lyžičky soli. Pridáme k mäsu aj nabobtnané hríby a všetko dusíme do zmäknutia asi 90 minút.
- Kyslú kapustu povytláčame od kapustovej vody (kapustovú vodu odložíme). Kapustu nakrájame veľkým nožom na drobnejšie, podlejeme vodou z údeného mäsa a 15 minút povaríme. Pridáme opláchnuté klobásky a varíme ďalších 20 minút v kapuste do zmäknutia. Vyberieme klobásky a necháme ich vychladnúť. Nakrájame ich na kolieska.
- Ak chceme môžeme pri varení kapusty pridať sušené slivky bez kôstok. Nie každý to ľúbi, lebo slivky sa rozvaria, no pridajú kapustnici na chuti. Kapustu varíme asi hodinu do zmäknutia. Treba chutnať, lebo každý typ kapusty zmäkne inak.
- Nakoniec všetko spolu zmiešame, kapustu, údené mäso, zmes pliecka a hríbov, klobásky. Podľa toho akú kyslú chceme kapustnicu, môžeme pridať vodu z kapusty, ktorú sme vytlačili pred krájaním kapusty. Pridáme pretlačený cesnak a spolu všetko 15 minút povaríme, nech sa prepoja chute.
- Ak chceme, môžeme kapustu zasterilizovať (30 minút pri 95 stupňoch) v 7 decových pohároch. Vydrží tak aj mesiace.
nedame aj bobkáč?