Biscotti je tradičné talianske jemné pečivo, chrumkavé a suché, ideálne na máčanie do kávy alebo čaju. Niekedy sa zvyknú máčať alebo polomáčať do čokolády. Známe sú napríklad mandľové alebo čokoládové biscotti či biscotti s brusnicami a pomarančovou kôrou.
Biscotti sa pečú dvakrát a preto majú príjemne chrumkavú a dostatočne suchú konzistenciu, vďaka ktorej sa stali tak obľúbené. Najprv sa z cesta upečie nižší podlhovastý koláčik (použila som formu na pečenie srnčieho chrbáta). Ten sa nechá vychladnúť, nakrája na plátky s hrúbkou asi 1-1,5 cm a tie sa následne pomaly sušia v rúre.
Ako urobiť biscotti čo najchrumkavejšie?
- Orechová múka by mala byť zomletá na čo najjemnejšie, ideálne mletá bež šupiek (pozor napríklad pri lieskovcovej alebo mandľovej múke). Pred použitím ju preosejte, aby ste sa zbavili hrudiek. Čím je múka jemnejšia, tým lepšie biscotti držia pokope.
- V recepte je pridaná aj 1PL kokosovej múky (možno ju nahradiť 1ČL xantanovej gumy). Tá pomáha držať biscotti pokope ešte lepšie.
- Čím sú plátky, ktoré sušíme tenšie, tým budú biscotti chrumkavejšie.
- Po dopečení necháme koláčik chvíľu chladnúť, bude mať pevnejšiu konzistenciu a plátky sa budú ľahšie odkrajovať.
- Orechy a brusnice nakrájame na drobné kúsky a tak ich zamiesime do cesta. Je potom jednoduchšie odkrajovať tenšie plátky.
- Po sušení necháme biscotti úplne vychladnúť. Chladnutím tiež získajú na chrumkavosti.
Detaily
15ks
10 minút
90 minút
155Kcal
3,6g
13,3g
4,1g
Suroviny
220g mandľová múka
70g granulované sladidlo
(ideálne erythritol pre najlepšiu chrumkavosť)1ČL prášok na pečenie
1PL kokosová múka
štipka soli
60g maslo
1 veľké vajíčko
40g nasekané orechy (vlašské, pekanové, lieskovce)
40g sušené brusnice (nesladené)
1ČL vanilkového extraktu alebo 1/2ČL sušenej vanilky
1ČL pomarančová kôra (možno vynechať)
Ako na to
- Zmiešame mandľovú a kokosovú múku, prášok na pečenie, sladidlo a soľ.
- Maslo roztopíme, necháme trochu vychladnúť a zmiešame s vajíčkom a vanilkou. Pridáme do múkovej zmesy a vymiesime na tuhé cesto. Pridáme najemno nasekané orechy a brusnice. Rovnomerne vmiešame do cesta.
- Do vymastenej formy vtlačíme cesto a pečieme 25 minút na 160C.
- Po dopečení necháme vo forme 30 minút chladnúť. Po vychladnutí koláčik vyberieme (vyklopíme) z formy a ostrým nožom nakrájame na 1-1,5cm hrubé plátky.
- Plátky dáme na plech s pečiacim papierom a sušíme 15 minút z jednej a 15 minút z druhej strany na 120C. Necháme vychladnúť, môžeme poliať čokoládou. Podávame ku káve alebo čaju.