Skvelé low carb syrové tyčinky sú zdravý snack, pohostenie pre návštevu či príloha k polievkam alebo šalátom. Naplniť ich môžeme pestom, kečupom, marinara omáčkou (recept na domácu marinara omáčku nájdete v Tipoch pod receptom) prípadne pomletými oškvarkami. Veľmi dobre sa párujú s rôznymi dipmi: jogurtovým, paradajkovým, majonézovým či avokádovým.
Na prípravu tyčiniek použijeme asi najobľúbenejšie low carb cesto, tzv. fathead (nazývané aj syrové či mozzarellové). Ak ste ho ešte nerobili, odporúčam pozrieť článok Fathead cesto, v ktorom nájdete okrem podrobného postupu s videom aj množstvo praktických tipov k jeho príprave.
Ďalšie chutné recepty s použitím fathead cesta:
Plnené malinové taštičky (sladký recept)
Jahodová galetka (sladký recept)
Pre ďalšie chrumkavé snacky odporúčam vyskúšať napríklad aj:
Aký typ syra použiť?
Pre tento recept sa hodí najlepšie mozzarella predstrúhaná z obchodu. Má menej vlhkosti ako mozzarella čerstvá a obsahuje malé množstvo škrobu, ktoré dáva cestu dobrú konzistenciu a ľahšie sa s ním pracuje (menej sa trhá a lepí). Mozzarella má zo syrov tiež najneutrálnejšiu chuť. Pre ešte syrovejšiu chuť môžeme použiť aj predstrúhaný ementál alebo goudu.
Akú múku použiť?
V tomto recepte použijeme kombináciu mandľovej a kokosovej múky, ktoré dávajú v danom pomere cesto, s ktorým sa dobre pracuje a vytvarovať z neho tyčinky je naozaj jednoduché.
Čím tyčinky plniť?
Výbornou plnkou je klasické pesto (bazalka, semienka, olivový olej, soľ). Do tyčiniek som vyskúšala napríklad aj marinara omáčku (postup na prípravu v Tipoch pod receptom) či pastu z pomletých sušených paradajok, ktorú som kúpila v obchode. Všetky verzie tyčiniek boli skvelé.
Detaily
16ks
10 minút
30 minút
131Kcal
1g
14g
5g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 tyčinku plnenú pestom alebo pastou zo sušených paradajok
Suroviny
60g mandľovej múky
25g kokosovej múky
1/4ČL soli
1ČL kypriaci prášok
1 vajíčko
50g masla
175g strúhanej mozzarelly
60ml pesta (možno nahradiť, viď Tipy pod receptom)
1 vajíčko na potretie
Ako na to
- Rúru si rozohrejeme na 175C.
- Zmiešame mandľovú a kokosovú múku, kypriaci prášok a soľ. Pridáme rozšprušlované vajíčko a vymiesime cesto.
- Maslo a mozzarellu dáme do misky a v mikrovlnke alebo na sporáku ich roztopíme. Dôkladne ich premiešame. Nevadí však ak sa v tomto kroku maslo a syr dokonale neprepoja.
- Maslovú zmes pridáme do cesta a dôkladne zapracujeme. V tomto kroku odporúčam pre zjednodušenie a urýchlenie použiť food processor. Cesto sa dá miesiť aj rukami alebo vareškou no zaberie to viac času.
- Cesto dáme medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme na hrúbku 5mm a do tvaru obdĺžnika. Odstránime vrchný pečiaci papier.
- Na vyvaľkané cesto dáme pesto a cesto prehneme na polovicu tak, aby bolo pesto vo vnútri (akoby sme robili veľkú šatôčku alebo piroh). Dostaneme tak menší obdĺžnik, ktorý rozkrájame na 2,5cm široké pásy. Zatočíme ich (jeden koniec točíme do smeru a druhý proti smeru hodinových ručičiek).
- Zatočené tyčinky potrieme rozšprušlovaným vajíčkom a pečieme 15-20 minút do zlatista.
Recept je prevzaný zo stránky www.dietdoctor.com, ktorá sa venuje low carb a keto stravovaniu a nájdete na nej okrem úžasných receptov aj množstvo praktických informácii, tipov a rozhovorov. Pokiaľ s low carbom začínate alebo potrebujete inšpiráciu, určite vám tento web vrele odporúčam.
Tipy:
- Na krájanie cesta výborne funguje krájač na pizzu.
- Ak nemáte k dispozícii pesto, nevadí. Pokojne použite vaše obľúbené korenie (sladkú papriku, oregano, tymián, rozmarín) alebo ich naplňte tenkou vrstvou syra ninové typu či parmezánom.
DOMÁCA MARINARA OMÁČKA
- 700ml paradajkového pyré alebo zaváraných paradajok (použila som zavárané celé paradajky, ktoré som prepasírovala cez sitko)
- 1PL oleja
- 1 väčšia cibuľa nakrájaná na drobno
- 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
- 1ČL talianskej koreniacej zmesy (sušené oregano, rozmarín, tymián, bazalka, petržlenová vňať, cesnak)
- soľ a čierne korenie
- 1ČL sladidla (možno vynechať)
✏️Na panvici si rozpálime olej, na ktorom opečieme cibuľku do zlatista.
✏️Pridáme cesnak a opečieme cca 1 minútu, kým začne voňať.
✏️Pridáme paradajkové pyré (ak používame celé zavárané paradajky, proces urýchlime ak ich prepasírujeme cez sitko).
✏️Pridáme koreniny a soľ a necháme cca 10 minút jemne bublať, kým sa objem zredukuje o zhruba polovicu a omáčka zhustne.
✏️Na záver môžeme pridať čerstvú nasekanú petržlenovú vňať.