Tekvicové maslo

Toto krásne krémové a husté vegánske maslo z tekvice je nielen zdravé ale aj výnimočne chutné. Kombinácia pečenej tekvice, škorice, muškátového orieška, zázvoru a sladidla je jedinečná a je dokonalým stelesnením jesene. Vhodné ako nátierka na low carb chlieb alebo bagel, plnka do palaciniek, poleva na lievance alebo džem na šúľance. Jeho využitie je naozaj veľmi široké.

Akú tekvicu mám použiť?

Veľmi vhodné sú tekvica hokkaido alebo maslová tekvica. Majú menej vody a tekvicové maslo je husté a krémové prakticky bez dlhšieho varenia. Ďalšími vhodnými druhmi sú napríklad tekvica Acorn, Kabocha alebo buttercup. Ak aj použijete iný druh tekvice a po dopečení a zmixovaní je zmes riedka a vodová nevadí to. Varte ju s koreninami dlhšie, kým sa objem zredukuje a maslo získa hustú a krémovú konzistenciu.

Detaily

Porcie

8

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

60 minút

Kalórie (1porcia)

60Kcal

Sacharidy (1porcia)

4,5g

Tuky (1porcia)

3,5g

Proteín (1porcia)

1g

Suroviny

  • 700g tekvica

  • 1PL oleja

  • 1/2ČL soli

  • 4PL sladidla (použila som erythritol)

  • 2ČL škorice

  • 1/2ČL muškátového orieška

  • 1ČL sušeného zázvoru

Ako na to

  • Tekvicu umyjeme, rozpolíme a vydlabeme jaderník. Rozkrojenú stranu natrieme olejom a osolíme. Otočíme rozkrojenou stranou dole a pečieme 35-45minút (podľa veľkosti tekvice) na 200C.
  • Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, dužinu dáme do misky a zmixujeme dohladka ponorným mixérom.
  • Tekvicové pyré dáme do hrnca, pridáme sladidlo, škoricu, muškátový oriešok a sušený zázvor a povaríme, kým pyré zhustne a získa žiadanú konzistenciu masla. Tekvicové maslo skladujeme najlepšie v sklenenej nádobe v chladničke, kde vydrží 7-10 dní prípadne v mrazničke až 3 mesiace.

Tipy:

  • Ak používame napríklad hokkaido tekvicu, zmixujeme ju aj so šupkou (tá pečením úplne zmäkne).
  • Maslo môžeme dochutiť aj citrónovou či pomarančovou šťavou.
  • Množstvo sladidla si prispôsobujeme prirodzenej sladkosti tekvice a rovnako našej chuti.
Tekvicové maslo s fathead bagel a cream cheesom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*