Toto krásne krémové a husté vegánske maslo z tekvice je nielen zdravé ale aj výnimočne chutné. Kombinácia pečenej tekvice, škorice, muškátového orieška, zázvoru a sladidla je jedinečná a je dokonalým stelesnením jesene. Vhodné ako nátierka na low carb chlieb alebo bagel, plnka do palaciniek, poleva na lievance alebo džem na šúľance. Jeho využitie je naozaj veľmi široké.
Akú tekvicu mám použiť?
Veľmi vhodné sú tekvica hokkaido alebo maslová tekvica. Majú menej vody a tekvicové maslo je husté a krémové prakticky bez dlhšieho varenia. Ďalšími vhodnými druhmi sú napríklad tekvica Acorn, Kabocha alebo buttercup. Ak aj použijete iný druh tekvice a po dopečení a zmixovaní je zmes riedka a vodová nevadí to. Varte ju s koreninami dlhšie, kým sa objem zredukuje a maslo získa hustú a krémovú konzistenciu.
Detaily
8
10 minút
60 minút
60Kcal
4,5g
3,5g
1g
Suroviny
700g tekvica
1PL oleja
1/2ČL soli
4PL sladidla (použila som erythritol)
2ČL škorice
1/2ČL muškátového orieška
1ČL sušeného zázvoru
Ako na to
- Tekvicu umyjeme, rozpolíme a vydlabeme jaderník. Rozkrojenú stranu natrieme olejom a osolíme. Otočíme rozkrojenou stranou dole a pečieme 35-45minút (podľa veľkosti tekvice) na 200C.
- Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, dužinu dáme do misky a zmixujeme dohladka ponorným mixérom.
- Tekvicové pyré dáme do hrnca, pridáme sladidlo, škoricu, muškátový oriešok a sušený zázvor a povaríme, kým pyré zhustne a získa žiadanú konzistenciu masla. Tekvicové maslo skladujeme najlepšie v sklenenej nádobe v chladničke, kde vydrží 7-10 dní prípadne v mrazničke až 3 mesiace.
Tipy:
- Ak používame napríklad hokkaido tekvicu, zmixujeme ju aj so šupkou (tá pečením úplne zmäkne).
- Maslo môžeme dochutiť aj citrónovou či pomarančovou šťavou.
- Množstvo sladidla si prispôsobujeme prirodzenej sladkosti tekvice a rovnako našej chuti.