Ak hľadáte inšpiráciu pre skvelý obed alebo rýchlu večeru, toto karí s kokosovým mliekom, sladkými paradajkami, jemným kuraťom a skvelými koreninami je to pravé. Stačí vám jeden hrniec a fantantické jedlo je na stole.
Výborne sa páruje s karfiólovou ryžou alebo naan chlebom.
Toto jedlo je rýchle, plné chuti a zdravé. Chutí všetkým členom rodiny, dokonca aj tým najprieberčívejším jedlíkom, deťom. Ak sa pýtate, ako asi toto kokosové karí chutí, je mierne sladké no prevláda slaná chuť. Bohatosť chuti dotvára zmes čerstvého zázvoru, cibule, cesnaku, kari korenia a chilli (možno vynechať ak jedlo varíme pre deti).
Aké kokosové mlieko použiť?
Pre tento recept sa hodí plnotučné kokosové mlieko predávané v plechovkách. Odtučnené mlieko alebo kokosový nápoj vám toto jedlo nedokážu dostatočne zahustiť, čím jedlo stráca na krémovosti a plnej chuti.
Variácie:
Kura a zelenina – k tomto karí som použila červenú papriku no nebojte sa experimentovať. Brokolica, karfiól, zelené fazuľky, cukina, našej fantázii a chuti sa v tomto smere medze nekladú.
Kuracie stehná, morka alebo králik – budú výborne fungovať namiesto kuracích pŕs (ktoré som použila konkrétne v tomto recepte).
Tekvica – pre vegetariánsku verziu môžeme použiť namiesto kuracieho mäsa tekvicu (napríklad hokkaido). Výborne sa do receptu hodí.
Detaily
4 porcie
10 minút
40 minút
350Kcal
9g
17g
36,5g
Suroviny
3PL kokosový olej
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
5cm kúsok čerstvého zázvoru
1 veľká červená paprika (hrubostenná)
450g kuracie prsia
soľ
čierne korenie čerstvo namleté
kari korenie
chilli (možno vynechať)
300ml plnotučné kokosové mlieko
300ml paradajky bez kože alebo
čistá paradajková šťava1 limetka
1PL sladidlo (možno vynechať)
4PL čerstvá petržlenová vňať alebo koriander
Ako na to
- Cibuľu nakrájam na kocky, cesnak a zázvor nadrobno, červenú papriku na pásiky. Kuracie prsia na kocky veľkosti sústa.
- Na kokosovom oleji osmahneme cibuľu do zlatista, pridáme cesnak a zázvor a krátko osmahneme, kým začnú voňať.
- Pridáme červenú papriku a opečie 1-2 minúty. Pridáme kuracie kúsky a zprudka opečieme zo všetkých strán. Osolíme a okoreníme čiernym a karí korením. Opekáme 3-4 minúty, kým kuracie kúsky zhnednú no nie sú ešte úplne prepečené.
- Pridáme kokosové mlieko, paradajky, šťavu z polovice limetky a sladidlo a varíme, kým omáčka zhustne a kuracie kúsky zmäknú.
- Podávame s naan chlebom alebo karfiólovou ryžou, prípadne oboma naraz.