Leto máme v plnom prúde. Tento júl sa vďaka častému dažďu síce nevyrovná teplotami minulým rokom, avšak zopár letných horúcich dní sme si už našťastie užili. Verme, že ich bude do konca leta ešte mnoho a my nachytáme dostatok Dčka a dobrej nálady zo slnečných lúčov.
Asi nepoznám človeka, ktorý by nemal rád zmrzlinu a/alebo nanuky. A rovnako obľúbeným je aj super krémový koláč s názvom cheesecake. A čo ich tak spojiť dokopy? Lahodný krémový cheesecake, chrumkavé orieškové cesto, šťavnaté maliny a to celé obalené čokoládovou polevou. Táto domáca zmrzlinka je jednoducho neodolateľná. A aby toho nebolo málo, výsledkom sú malé samostatné porcie – zmrzlinky, ktoré poslúžia ako výborný letný snack alebo dezert po obede. Dezert je nepečený a neobsahuje vajcia.
Na prípravu zmrzliniek som použila silikónové formy na muffiny. Jednoducho sa z nich zmrzlinka dostane po zmrzmutí von a netreba ich ani vymasťovať.
Detaily
10ks
20 minút
4 hodiny 30 minút
225Kcal
5,7g
20,5g
3,1g
Suroviny
- Spodná časť (cesto)
50g lieskovcová alebo mandľová múka
10g práškové sladidlo (použila som erythritol)
štipka soli
30g roztopené maslo
- Plnka
100g maliny (čerstvé alebo mrazené)
200g cream cheese – izbovej teploty
(napríklad Goldessa, Philadelphia alebo Lučina)40g práškové sladidlo (použila som erythritol)
60ml smotana na šľahanie – izbovej teploty
1/2ČL vanilka (aróma, extrakt alebo mletá)
- Na obalenie
100g horká čokoláda (ideálne low carb)
20g maslo
Ako na to
- Pripravíme si spodnú časť zmiešaním preosiatej orechovej múky, práškového sladidla, štipky soli a roztopeného masla. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré vtlačíme naspodok vymastených foriem na pečenie muffinov (mali by sme naplniť 10ks). Ak používame silikónové formy, nemusíme ich mastiť. Cesto poriadne utlačíme.
- Rozmačkáme maliny a rozdelíme ich rovnomerne do muffinových foriem. Kladieme ich lyžičkou na spodné cesto. Ak sú maliny príliš šťavnaté a je v nich veľa tekutiny, časť vylejeme. Stačia nám cca 1-2PL tekutiny na 10 zmrzliniek.
- Cream cheese a smotanu na šľahanie nechám oteplieť na izbovú teplotu. Tento krok je dôležitý lebo potom sa suroviny lepšie prepoja a vytvoria nadýchanejšiu zmes. V miske ručným mixérom vymiešame cream cheese na jemnú nadýchanú hmotu. Pridáme sladidlo, vanilku a smotanu našlahanie a mixujeme, kým sa vytvorí jemná krémová plnka. Tú rozdelíme do foriem a kladieme ju na malinovú vrstvu.
- Formy so zmesou dáme na minimálne 4 hodiny do mrazáku.
- V parnom kúpeli alebo mikrovlnke si roztopíme horkú čokoládu s maslom. Zmrzlinky vyberieme z foriem a pomocou dvoch vidličiek ich obalíme v čokoláde a dáme na mriežku odkvapkať. Keďže zmrzlinky sú úplne zmrznuté, čokoláda na nich rýchlo stuhne. Zmrzlinky skladujeme v mrazničke a pred jedením ich necháme chvíľku zmäknúť pri izbovej teplote.