Na prívarkoch som vyrastala a doteraz sú mojím obľúbeným “komfort” jedlom. Nielenže mi pripomínajú detstvo no sú aj jednoduché na prípravu, sú lacné a dajú sa k nim robiť skvelé low carb prílohy, ktoré im pridajú vždy ďalší skvelý rozmer.
Tento prívarok som robila z klasickej zelenej cukiny. Použila som staršiu, úplne dozretú cukinu, a preto som ju pred strúhaním ošúpala a lyžicou vydlabala jadierka. Ak by som použila mladú cukinu, určite by som ju nastrúhala a použila celu aj s jaderníkom a šupkou. V prívakru totiž takáto cukina dokonale zmäkne.
Klasický prívarkový recept som vylepšila kari korením, ktoré mu pridáva orientálnu arómu a chuť. Pokiaľ kari nemáte radi, pokojne ho vynechajte.
Detaily
4 porcie
10 minút
45 minút
260Kcal
4,3g
27g
2,5g
Suroviny
1 stredná cibuľa
2PL oleja, ghí alebo masti
500g cukina/cuketa
150ml smotany na šľahanie
2 strúčiky cesnaku
30g ghi (alebo masla)
1-2ČL karí korenie
1ČL soli
1/2ČL čierneho korenia
2ČL riasy agar-agar alebo 1ČL xantanovej gumy (na zahustenie)
Ako na to
- Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na tenké plátky. Cukinu nastrúhame nahrubo (netreba úplne najemno lebo cukina pri varení dostatočne zmäkne a väčšie kúsky dájú prívarku štruktúru).
- Na tuku opečieme cibuľu do zlatista. Pridáme nastrúhanú cukinu a restujeme. Osolíme a okoreníme. Cukina pustí dosť vody a tak ju restujeme pokiaľ neostane približne len 150ml tekutiny a cukina zmäkne (cca 15 minút).
- Pridáme smotanu na šľahanie a ďalej varíme asi 10 minút.
- Pridáme karí korenie a plátky cesnaku a varíme ďalších 5 minút. Ak chceme jemnejšiu chuť, pridáme cesnak skôr a povaríme ho dlhšie. Na záver pridáme ghi (prípadne maslo) a dochutíme soľou a korením.
- Ak treba prívarok zahustiť, pridáme riasu agar-agar alebo xantanovú gumu. Obe najprv dôkladne rozmiešame v troche vody a aj spolu s ňou vlejeme do prívarku.
Tipy:
- K prívarku sa výborne hodia párok alebo opečená klobáska či slaninka. Rovnako odporúčam varené vajíčko alebo volské oko. V mojej verzii som prívarok podávala aj s kolieskami cukiny obaľovanej vo vajíčku a zmesy parmezánu a mandľovej múky.
- Na prívarok môžeme použiť všetky typy tekvice (výborne sa mi osvedčil napríklad patizón).
- Vegánsku verziu tohto receptu si poľahky pripravíme použitím kokosového oleja namiesto masti/masla a kokosového mlieka namiesto smotany na šľahanie.