Krehké, jemné, plné mandlí a vanilky a krásne sladké. Také sú tieto vanilkové rožteky, ktoré sú aspoň v mojej rodine vianočnou klasikou. Prvýkrát som ich ochutnala ako dieťa u mojej babky a zamilovala som si ich chuť a textúru. Už druhé Vianoce ich budem robiť v tejto low carb verzii a oceňujem na nich hlavne veľmi jednoduchú prípravu a rozhodne to, že chutia na nerozoznanie od cukrového originálu.
Aké sladidlo použiť?
Vhodné sú všetky druhy low carb sladidiel (xylitol, erythritol aj stévia). Množstvo sladidla v recepte je dané pre erythritol, ktorý som použila ja. Pri stévii a xylitole, ktoré majú inú mieru sladkosti treba upraviť ich množstvo. Pre prehľad: xylitol je sladkosťou najbližšie ku chuti cukru (100%) pričom erythritol je menej sladký (70%). Stévia je asi 300krát sladšia ako cukor a pôjde jej do receptu omnoho menej. Pri jej použití treba počítať s tým, že cesta na rožky bude menej a preto rožkov vytvarujeme menej alebo ich urobíme menšie.
Na tento recept potrebujeme sladidlo v kryštalickej/granulovej forme (do cesta) aj v práškovej forme (na obalenie). Ja si práškovú formu vyrábam doma z kryštalickej. Je to veľmi jednoduché. Do SUCHÉHO mixéra dáme sladidlo a mixujeme asi 1 minútu. Po domixovaní necháme prach, ktorý sa nám pri mixovaní v mixéri zvýri, usadiť a až potom mixér otvoríme. Ušetríme sa tým utieranie kuchynskej linky.
Mandľová múka a mleté mandle
Je medzi nimi rozdiel. Mandľová múka sa vyrába z mandlí, ktoré sú zbavené šupky a je jemná. Mleté mandle sú mandle pomleté aj so šupkou a zmes je tmavšia a zrnitejšia. Pomleté mandle si ľahko vyrobíme aj doma keď napríklad na mlynčeku na kávu pomelieme celé mandle z obchodu.
Detaily
15ks
10 minút
30 minút
63Kcal
0,5g
6,1g
1,3g
Suroviny
60g mandľovej múky
30g pomletých mandlí
55g zmäknutého masla
30g sladidla (použila som erythritol)
vanilka (1/2 ČL mletej alebo
z 1/2 vanilkového struku alebo 1ČL extraktu)štipka soli
2PL práškového sladidla na obalenie (použila som erythritol)
Ako na to
- Do misky dáme zmäknuté maslo a sladidlo a mixérom vymiešame do nadýchanej svetlej peny.
- Do zmesy pridáme vanilku, mandľovú múku, pomleté mandle a soľ. Dôkladne miešame, až nám vznikne vlhké, mierne drobiace sa cesto.
- Rozpálime rúru na 175C.
- Z cesta vytvarujeme 15 rožkov (najprv vyformujeme valček a jeho konce zahneme). Ak je cesto pri tvarovaní príliš lepkavé, dáme ho na 5 minút do mrazničky nech stuhne. Ľahšie sa s ním bude pracovať.
- Dáme na pelch vystlaný pečiacim papierom a pečieme 10 minút na 175C.
- Po dopečení necháme rožky úplne vychladnúť (chladnutím dostanú tú správnu konzistenciu – krehké a chrumkavé) a obalíme ich v práškovom sladidle.
Děkuju za super recept, dělala jsem rovnou z dvojité dávky a povedly se. Jsou luxusní 🙂
To je skvele, Karolina! Je to aj moja strategia. Tento rok to dokonca vidim na 3 davky:) Prajem Vam stastne a pokojne sviatky!