Posúch má v mojej rodine dlhú tradíciu a poznám ho prakticky od detstva. Spolu so štrúdľou a polievkou s podňu (hrubými rezancami) sú posúchy tradičné jedlo oblasti, z ktorej pochádza moja rodina – Bratislava-Rača. Posúchy sa u nás jedia v sladkej aj slanej podobe. Slané najčastejšie s kyslou smotanou, kôprom a slaninkou, sladké s jahodami či ríbezľami a sladkou maslovou posýpkou. Práve týmto obľúbeným typom posúcha som sa nechala v tomto recepte inšpirovať.
Recept na low carb posúch som mala v hlave už dlhšie a mojou najväčšou starosťou bolo samozrejme cesto. Existuje množstvo variánt low carb ciest, od fathfead cesta (skvelé bagels) cez kokosové (výborné plnené pirohy) a mandľové (jemné low carb žemle) až po cesto z vajíčok a syru (nadýchaný low carb chlieb).
Nakoniec som sa rozhodla pre cesto, ktoré kombinuje viacero druhov múk a psyllium. To je výborným pojivom a robí cesto pohodlné na manipuláciu a plné vlákniny. Rovnako dobre nasáva šťavu, ktorú ovocie pri pečení púšťa. Konečný výsledok je šťavnatý, mäkký a lahodný koláč s tenkým cestom, bohato obložený ovocím a posypaný sladkou maslovou posýpkou.
Pre extra gurmánsky zážitok môžete pred podávaním navrch posúcha pridať orechové maslo alebo ovocné pyré (ja som použila malinové).
Detaily
9ks
20 minút
70 minút
134Kcal
4,8g
10,5g
2,3g
Suroviny
50g lieskovcovej múky
20g kokosovej múky
15g psyllia
1PL erythritolu
150ml vlažnej vody
1 väčšie vajíčko
30g roztopeného gree alebo masla
štipka soli
- Obloha
150g červených ríbezlí
200g čučoriedok
- Sladká posýpka
20g zmäknutého ghee alebo masla
2PL lieskovcovej múky
1PL erythritolu
1/2ČL mletej škorice
Ako na to
- Zmiešame preosiatu lieskovcovú a kokosovú múku, psyllium, erythritol a soľ.
- V druhej miske metličkou zmiešame vodu, roztopené ghee/maslo a vajíčko. Sypké suroviny vmiešame do vajíčkovej zmesy. Dobre premiešame. Zmes dáme do chladničky na 10 minút odpočívať.
- Ríbezle a čučoriedky očistíme od stoniek, umyjeme a osušíme.
- Rúru rozohrejeme na 175C.
- Na pečiacim papierom vystlaný plech najlepšie rukami roztľapkáme cesto do tenkej vrstvy (cesto vďaka vajíčku trochu narastie). Cesto si môžeme dať aj medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme ho natenko valčekom. Dáme piecť na 20 minút.
- Pripravíme si posýpku zmiešaním zmäknutého ghee/masla, erythritolu, lieskovcovej múky a škorice. Dáme do chladničky na 20 minút (alebo do mrazničky na 5 minút).
- Cesto vyberieme z chladničky, obložíme ovocím a pečie ďalších 15 minút.
- Cesto vyberieme z rúry, posypeme posýpkou a pečieme ešte 10 minút. Cesto sledujeme, ak by začalo prirýchlo na okrajoch hnednúť, vytiahneme ho skôr.
- Posúch nakrájame a môžeme ho poliať orechovým maslom alebo ovocným pyré.