Na tento recept sa chystám už dlhšie. Podobne ako šúlance, aj plnené ovocné gule poznám hlavne z detstva. V dospelosti som od nich nejako upustila no s týmto receptom u mňa zažívajú svoju renesanciu.
Recept je veľmi jednoduchý a časovo nenáročný. Samotné varenie trvá len pár minút. Je to jedlo, ktoré ocenia veľmi deti aj dospelí. Cesto na ovocné gule je z tvarohu a kokosovej múky, čo im dodáva veľmi príjemnú arómu. Gule sú mäkké, sladké a šťavnaté. Na dochutenie odporúčam mleté orechy alebo mak, orechové maslo, čerstvé ovocie či džem. Ja som tentoraz použila sladkú orechovú posýpku.
Aké ovocie použiť?
Z nízkosacharidového ovocia je určite vhodné bobuľové ako jahody, maliny, černice alebo čučoriedky. Môžeme použiť mrazené, čerstvé alebo zavárané (v tomto prípad však pozor na pridané cukry). Ja som použila mrazené, lebo sa ľahko obaľuje do cesta.
Detaily
2 porcie / 12ks gulí
10 minút
25 minút
499 Kcal
16g
28g
26g
Suroviny
- Cesto
250g hrudkového tvarohu
60g kokosovej múky
30g psyllia
2 stredné vajíčka
štipka soli
12 stredne veľkých jahôd
(čerstvé, mrazené alebo konzervované)- Posýpka
20g namletých orechov alebo semienok
1PL práškového erythritolu
2PL roztopeného masla
Ako na to
- V miske zmiešame suroviny na cesto, najlepšie rukami z nich miesením vytvoríme jednotnú masu a necháme ju 10 minút odležať.
- Do hrnca dáme vodu, osolíme ju a necháme zovrieť. Stíšime ju tak, aby len jemne bublala.
- Z cesta urobíme šulec, ktorý nakrájame na 12koliesok. Zoberieme koliesko a prstami ho v dlani vytvarujeme na tenšiu placku. Do nej vložíme jahodu. Cesto spojíme a vygúľame guličku.
- Guľky kladieme do jemne bublajúcej vody a varíme, pokiaľ vyplávajú na hladinu. Vtedy sú hotové a my ich môžeme vyberať.
- Medzičasom si na suchej panvici opečenieme pomleté orechy do hneda. Pridáme erythritol.
- Uvarené a odtečené guličky polejeme roztopeným maslom a posypeme posýpkou.