Jahodovú sezónu máme v plnom prúde a to samozrejme znamená obdobie jahodových receptov. Toto skvelé low carb ovocie bolo v minulosti považované za kráľovské ovocie alebo dokonca ovocie lásky. Okrem toho, že sú jahody vďaka vitamínom a minerálom veľmi zdravé, obsahujú aj relatívne málo sacharidov (10 menšich jahôd obsahuje cca 4g sacharidov a len 22Kcal) a sú vhodné napríklad aj pre diabetikov a ľudí, ktorý sa snažia schudnúť.
Tentoraz som vyskúšala low carb verziu jednoduchého dezertu galetka. Pôvodná verzia pochádza z Francúzska a je to forma palacinky, ktorá sa plní poväčšine slanými surovinami ako vajíčko, syr alebo šunka. Tentoraz som trochu experimentovala a ako cesto som použila vylepšené fathead cesto. Je nielen veľmi chutné a vhodné pre sladké aj slané recepty, no súčasne sa s ním veľmi dobre pracuje, ohýba a plní rôznymi náplňami. Použila som ho napríklad v recepte na low carb pirohy.
Detaily
4 porcie/2 galetky
15 minút
40 minút
366Kcal<br>
8g
26g
17g
Suroviny
18-20ks jahôd
2PL citrónovej šťavy
1ČL vanilky
1/2ČL škorice
štipka soli
1PL sladidla (použila som erythritol, môžeme vynechať)
4PL orechového masla (mandľové, z vlašských orechov, lieskovcové)
- Cesto
2 ľanové vajíčka (2PL mletého ľanu a 6PL vody)
160g strúhanej mozzarelly
30g cream cheese alebo Lučinu
40g kokosovej múky
20g práškového erythritolu
1ČL prášku na pečenie
1 vajíčko (na potretie cesta pred pečením)
Ako na to
- Jahody nakrájame na plátky, ktoré zmiešame s citrónovou šťavou, vanilkou, škoricou a soľou. Ak sú jahody málo sladké, pridáme trochu sladidla.
- Na 2 ľanové vajíčka zmiešame 2PL mletého ľanu a 6PL vody. Necháme aspoň 5 minút postáť.
- Rúru si rozohrejeme na 175C.
- Pripravíme si cesto. V miske zmiešame múku a prášok na pečenie.
- Strúhanú mozzarellu a cream cheese (alebo Lučinu) roztopíme na panvici alebo v mikrovlnke (1 minúta na vysokej teplote). Zamiešame.
- Do múky a prášku na pečenie pridáme roztopené syry a ľanové vajíčka. Mixérom, prípadne rukami vypracujeme jednotné cesto. Rozdelíme ho na 2 rovnaké časti.
- Jednu časť cesta dáme medzi 2 pečiace papiere a vyvaľkáme ho do tvaru kruhu na hrúbku cca 0,3cm.
- Cesto v strede natrieme orechovým maslom na mieste, kam budeme klásť jahody. Okraj cesta necháme na zhruba 3cm BEZ jahodovej plnky a orechového masla, aby sme ho mohli zahnúť. Na podklad z orechového masla nakladieme jahody.
- Okraj cesta zahneme tak, aby nám vznikla obruba, ktorá zabráni plnke počas pečenia vytiecť. Obrubu potrieme rozšprušlovaným vajíčkom.
- Postup opakujeme aj s druhou časťou cesta. Ak by nám príprava prvej galetky trvala príliš dlho a druhá časť cesta vychladne a pri spracovaní sa trhá, dáme ho na chvíľku zohriať do rúry. Získa naspäť elasticitu.
Tip:
- Galetku môžeme plniť aj iným ovocím ako napríklad černicami, malinami alebo čučoriedkami.