Pečienka je bohatá na proteín, vitamíny A a B, železo, fosfor aj horčík. Je veľmi vhodná nielen pre deti a tehotné ženy no aj pre každého, kto sa snaží stravovať potravinami bohatými na živiny.
Najčastejšie sa pečienka pripravuje orestovaná na cibuľke alebo vo forme paštéty. Tento recept je na jemnú a šťavnatú pečienku v pikantne slanej omáčke so skaramelizovanou cibuľkou. Je to sýte, chuťami hrajúce jedlo, ktoré poteší aj náročného stravníka.
Ja som použila králičie pečienky z domáceho chovu no rovnako vhodné jú aj kuracie alebo kačacie pečienky.
Detaily
2 porcie
10 minút
40 minút
533 Kcal
12g
35g
40g
Suroviny
2 PL kuracej masti (na restovanie)
2 veľké cibule
3 strúčiky cesnaku
2 čili papričky
300g kuracích pečienok
30g masla (na omáčku)
2PL sójovej omáčky
soľ, čierne korenie (podľa chuti)
citrónová šťava (podľa chuti)
Ako na to
- Pečienky očistíme, nakrájame na menšie kúsky, osušíme papierovou utierkou. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak na kolieska, čili papričky na malé kúsky (pre menej pikantné jedlo, odstránime semienka).
- Na panvici rozpálime tuk, pridáme chilli papričky a opečenie, kým začnú voňať.
- Znížime teplotu, pridáme cibuľku a opečieme do zlatova. Môžeme podliať trochou vody, chvíľku podusíme, necháme nech pustí šťavu a skaramelizuje.
- Pridáme cesnak a krátko orestujeme.
- Zmes z panvice premiestnime do misky. Ak treba, pridáme na panvicu trochu tuku, ktorý necháme rozohriať.
- Pečienky dáme na panvicu a orestujeme z oboch strán. Počas restovania ich okoreníme. Stačí ich restovať krátko, aby si zachovali mäkkosť a šťavnatosť. Keď sú hotové, vyberieme ich z panvice tak, aby výpek ostal v panvici. Použijeme ho na omáčku.
- Na slabom ohni pridáme do výpeku maslo a sójovú omáčku. Miešame, kým sa maslo roztopí. Odstavíme z ohňa, ochutnáme, dosolíme ak treba.
- Do panvice k omáčke dáme skaramelizovanú cibuľku a pečienky, pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame.
Tipy:
- Podávame s low carb chlebom, karfiólovou ryžou alebo pyré.
- Jedlo výborne doplní lyžica kyslej smotany a nasekané čerstvé bylinky.
- Pečienky môžeme pred dokončením okoreniť mletou sladkou paprikou.