Low carb hot dog sa výborne hodí nielen na párty, ale aj na raňajky alebo brunch s rodinou. Chutia nielen dospelým ale aj deťom, takže skvele doplnia napríklad detskú narodeninovú oslavu. Stačí párky rozdeliť na menšie časti a tie potom obaliť v ceste. Tak budú mať deti super snack do ruky.
Aké cesto použiť?
Na obalenie párkov som použila najobľúbenejšie low carb cesto tzv. fathead (pomenovanie dostalo podľa filmu, v ktorom sa po prvýkrát objavilo). Jeho základom je syr a mandľová múka, vďaka čomu má v porovnaní s klasickým cestom omnoho menej sacharidov. Cesto je lepkavé, preto si odporúčam pri manipulácii s ním natrieť ruky olejom (s neutrálnou chuťou).
(pozn. ak ste s fathead cestom ešte nikdy nepracovali, na zoznámenie s ním vám odporúčam vyskúšať nejaký recept jednoduchší na manipuláciu s cestom, ako napríklad pizzu alebo cesnakový pizza chlieb).
Aký syr do cesta použiť?
Pre najlepší výsledok a manipuláciu s cestom použite predstrúhaný syr z obchodu. Obsahuje totiž malé množstvo škrobu, ktorý robí cesto pevnejším. Mozzarella je najneutrálnejší typ syru. Vhodné sú aj predstrúhaný ementál alebo gouda, ktoré dodajú cestu výraznejšiu syrovú chuť.
Detaily
8ks
10 minút
45 minút
236 Kcal
3,4g
19g
13,4g
Suroviny
100g mandľovej múky
1ČL prášku na pečenie
štipka soli
175g nastrúhanej mozzarelly
50g cream cheese
1 vajíčko
1/2ČL sušeného cesnaku
8 párkov
1 vajíčko na potretie
Ako na to
- Rúru rozohrejeme na 175C.
- Pripravíme si nasledovné: pečiaci papier na plech, vajíčko na potretie cesta pred pečením – rozbijeme ho do misky a rozšprušlujeme vidličkou, ak treba, párky vyzlečieme z obalu, aby boli pripravené na obaľovanie, olej, ktorým si pri práci s cestom naolejujem ruky.
- Zmiešame suché suroviny – múku, prášok na pečenie a soľ.
- Na panvici roztopíme mozzarellu a cream cheese a miešame, kým sa vytvorí jednotná hmota.
- Syrovú hmotu zmiešame so suchými surovinami, pridáme vajíčko a miesime, kým sa vytvorí jednotné cesto. Bude lepkavé, preto si pri ďalšej manipulácii odporúčam naolejovať ruky.
- Cesto si rozdelíme na 8 častí, z ktorých urobíme guličky. Z guličky vytvarujeme cca 20 cm dlhý slíž, položíme ho na pečiaci papier, trochu utlačíme a obalíme ním párok. Potrieme cesto pripraveným vajíčkom. Takto pokračujeme aj s ostatnými guličkami.
- Hot dogy pečieme 15-18 minút.
Ako príloha sa hodí napríklad kečup, horčica, BBQ omáčka alebo majonéza.
Tip:
- Všetko potrebné si pripravíme predtým, ako začneme robiť cesto. Pri práci s cestom máme naolejované ruky.
- Ak sa cesto začne pri obaľovaní párkov trhať, ohrejeme ho na panvici. Získa tým pružnosť.
- Klasické párky netreba pred pečením variť, len ich odbaliť. Ak by sme chceli použiť väčšie párky prípadne klobásku, odporúčam ich pred pečením krátko povariť.