Bagel

Hoci je bagel (čítame bejgl) známy ako súčasť americkej kuchyne, pôvod tohto pečiva je v Poľsku, v židovskej komunite. Ja som sa s ním prvýkrát zoznámila v Kalifornii, kde som strávila skvelý rok štúdiom na strednej škole. Hneď ako som ho ochutnala, očaril ma svojou vláčnou no zároveň pevnou textúrou a jemne nasladlou chuťou. Pre niekoho ako ja, kto má slabosť pre kombinovanie sladkej a slanej chute, to bol začiatok skvelého priateľstva.

Táto low carb verzia baglu je najbližšie ku klasickej verzii, s akou som sa doteraz stretla. Na jej prípravu som použila najobľúbejnejšie low carb cesto – tzv. fathead. Toto cesto je hutnejšie ako kysnuté, z ktorého sa originál bagle robia, no obsahuje aj oveľa menej sacharidov. A chuť je skutočne skvelá. Až tak, že u nás doma sa bagle, pizza prípadne pizza chlieb z fathead cesta zvyknú robiť minimálne raz za týžden. Bagle robievam vo väčšom množstve (veľmi ich totiž obľubuje aj môj manžel) a skladujem v mrazničke. Keď potrebujem, vyberiem z nej potrebné množstvo a nechám 20 minút rozmraziť prípadne vložím na pár minút do rozohriatej rúry.

Ďalšie recepty z fathead cesta:

Cesnakový pizza chlieb

Pizza s talianskou oblohou

Pizza slimaky

Aký typ syra použiť?

Pre najlepší výsledok a manipuláciu s cestom odporúčam použiť predstrúhaný syr z obchodu. Obsahuje totiž malé množstvo škrobu, ktorý robí cesto pevnejšie. Mozzarella je najneutrálnejší typ syru. Vhodné sú aj predstrúhaný ementál alebo gouda, ktoré dodajú bagels výraznejšiu syrovú chuť.

Mozzarella zo sáčku (nálevu) nie je vhodná lebo hoci ju necháte odkvapkať, je stále príliš vlhká a cesto sa rozteká. Skúšala som aj fathead cesto zo syru, ktorý som kúpila ako tehlu a doma nastrúhala. Fungoval napríklad na pizzu alebo pizza chlieb, kde cesto len roztlačíme na pečiaci papier. Pre bagels alebo pizza slimáky bolo cesto príliš krehké a trhalo sa.

Detaily

Porcie

6ks

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

30 minút

Kalórie (1ks)

254 Kcal

Sacharidy (1ks)

4,3g

Tuky (1ks)

20g

Proteín (1ks)

13,7g

Suroviny

  • 200g mozzarelly nastrúhanej

  • 40g cream cheese

  • 115g mandľovej múky

  • 10g prášku na pečenie

  • 1 väčšie vajíčko

  • 1ČL sušeného cesnaku

  • sezamové semiačka (na posypanie)

Ako na to

  • Rúru rozohrejeme na 175C.
  • Na suchú panvicu dáme mozzarellu a cream cheese a necháme ich za stáleho miešania roztopiť (môžeme ich roztopiť aj v mikrovlnke 1 minútu na vysokej teplote, dobre premiešame).
  • Zmes necháme chvíľku chladnúť a pridáme mandľovú múku, sušený cesnak, prášok na pečenie, soľ a vajíčko. Dôkladne zmiešame (odporúčam naolejovať si ruky), kým sa vytvorí jednotné cesto.
  • Cesto rozdelíme na 6 častí a naolejovanými rukami z každej časti vytvatujeme cca 20cm dlhý valec, ktorého konce spojíme a získame tak bagel. Bagle kladieme na plech vystlaný pečiacim papierom a nechávame rozostupy, keďže cesto počas pečenia zväčší objem.
  • Vrch báglov posypeme sezamovými semiačkami, ktoré do cesta jemne zatlačíme.
  • Dáme piecť na 10-14minút.

Tipy:

  • Vrch môžeme posypať napríklad aj makom, slnečnicovými semiačkami, chilli alebo celou rascou.
  • Ak máte radi cibuľové pečivo, pridajte do cesta 1-2ČL sušenej cibule.

3 Comments

  1. Mila Marta, vdaka baglom som natrafila na tvoj skvely web a hned som aj vyskusala tento recept, ktorym som dost nadsena! 🙂 Mam otazku ale k nemu: bohuzial az neskoro som si vsimla, ze mozzarella v naleve nie je vhodná, nemala som na vyber a spravila som to z nej. Cesto bolo veru ze zvlastne a asi to cele nedopadlo uplne tak, ako malo. Kolko baglov sa Ti podari spravit z tejto davky?
    Dakujem velmi pekne, idem si popozerat dalsie Tvoje recepty! 🙂
    S pozdravom,
    Petra

    • Ahoj Peti, ten typ mozzarelly (predstruhana z obchodu) je naozaj dolezity. Cesto lepsie drzi pokope a nerozteka sa. Z jednej davky zvyknem robit 4 vacsie alebo 6 mensich baglov.

  2. Ahoj, dnes som prvý krát vyskúšala bagel podľa tvojho receptu a som nadšená rýchly, jednoduchy recept a veľmi chutný. Začala som s nizkosacharidovym stravovaním a veľa čerpám z tvojej stránky. Ďakujem za skvelé recepty ❤️

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*