Ryby patra medzi najzdravšie jedlá na svete. Sú najbohatším zdrojom Omega 3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre náš mozog aj telo. Preto by sme ich mali jesť čo najčastejšie sa nám dá.
Recept na prípravu tresky v majonéze (pokojne môžete použiť aj iný typ ryby, napríklad slovenskú sladkovodnú) sa veľmi blíži receptu, ktorý používali pred 60 rokmi v košickej Rybe a je rovnako výborný. Tento lahôdkový šalát máme u nás doma najradšej s low carb chlebíkom, ako náplň do low carb baglu (viď obrázok nižšie) alebo ako dip ku krekrom a čerstvej zelenine.
Akú rybu použiť?
Na prípravu šalátu sa hodia okrem tresky ryby so suchším mäsom ako napríklad zubáč, ostriež alebo pstruh. Veľmi dobre sa vyvažujú s majonézou, ktorá má v šaláte po rybe najväčšie zastúpenie.
Najjednoduchšie je použiť filé, ktoré je už vykostené (aj v tomto prípade sme však opatrní a pri sekaní ryby dávame pozor na kosti). Ja mám radšej celé vypytvané ryby, ktorým pred varením odstrihnem hlavu a chvost. Pri varení mäso zmäkne a ľahko sa oddeľuje aj od drobných kostičiek.
Detaily
10 porcií
30 minút
1 deň
379Kcal
2,4g
29g
24g
Suroviny
800-1000g ryby
3dl octu
5-7ks celé čierne korenie
5ks bobkový list
1/2 ČL soli
2 veľké cibule
3 stredné mrkvy
400ml majonézy
3-4PL horčice
0,5dl octu
Ako na to
- Cez noc dáme rozmraziť rybu.
- Do veľkého hrnca dáme 3l vody, 3dl octu, bobkové listy a celé čierne korenie. Necháme 5-7 minút variť.
- Pridáme rozmrazenú rybu a varíme 15 minút.
- Zatiaľ si očistíme mrkvu a dáme ju variť na 5 minút do osolenej vody.
- Rybu zlejeme, necháme trochu vychladnúť a oberieme od kosti.
- Následne čisté mäso posekáme nadrobno.
- K rybe pridáme nastrúhanú mrkvu, cibuľu nakrájanú na malé kocky, majonézu, horčicu, ochutíme octom, dokoreníme a dosolíme (so soľou opatrne).
- Dáme na 24 hodín do chladničky.
Tipy:
- Namiesto sekania môžeme rybu aj natrhať. Takto sa dodatočne uistíme, že nám žiadna kostička neunikla.
- Dodatočne môžeme treskový šalát ozdobiť červenou cibuľou, kaparami a dochutiť chilli alebo čerstvo namletým čiernym korením.
Pekný deň môžem použiť chrbtové filety z Aljaškej tresky, ktoré kúpim v Lidl obchode na chladených pultoch. Ďakujem.