Chaffles (syrové waffle)

Chaffle sa vo svete low carb stravovania objavili pre nejakou dobou a stali sa okamžite hitom vďaka svojej všetrannosti, super jednoduchej príprave (10 minút od začiatku do konca prípravy) ale najviac vďaka skvelej chuti, ktorá učarovala všetkým, ktorí ich vyskúšali.

Názov pochádza z anglického cheese a waffle teda syr a waffle. Pôvodná verzia bola kombináciou len strúhaného syra a vajíčka. Trochu prekvapivá keď vezmeme do úvahy, že hovoríme o waffliach, no veľmi chutná a chrumkavá.

Ako recept žil a robilo ho stále viac ľudí, začali sa postupne pridávať ďalšie suroviny ako low carb múka alebo prášok na pečenie na zjemnenie konzistencie a väčšie priblíženie sa bežným waffliam. Neskôr prišla na rad aj ich sladká verzia.

Tento recept je niekde na polceste medzi základnými chaffle (syr a vajíčko) a klasickými wafflami. Napovrchu chrumkavé, vnútri jemné. Dajú sa jesť naslano i nasladko, záleží len na vás, na čo práve máte chuť. Vhodné na raňajky, ľahký obed alebo pohostenie pre priateľov.

Aký syr na chaffle použiť?

Väčšina receptov na chaffle používa predstrúhanú mozzarellu (kupovaná už v nastrúhanej forme), ktorá je chuťovo neutrálna, má vhodnú hustotu a obsahuje malú dávku škrobu, vďaka čomu má chaffla pevnú konzistenciu. Mozzarella kupovaná v celku v náleve nie je vhodná, lebo je príliš vodnatá čo sa odrazí na konzistencií chaffle.

Ja som vyskúšala prestrúhaný eidam aj goudu, ktoré majú výraznejšiu syrovú chuť a hodia sa skôr na slanú verziu chaffle ale konzistenčne fungujú super. Dá sa použiť aj syr v tehle, ktorý pred použitím nastrúhame no keďze neobsahuje škrob, budú sa chaffle viac roztekať, čo sťažuje manipuláciu s nimi. Preto odporúčam ako prvú voľbu prestrúhaný syr.

Eidamová chaffle s kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou.

Detaily

Porcie

1 porcia /2ks

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

10 minút

Kalórie

527Kcal

Sacharidy

5g

Tuky

45g

Proteín

25g

Suroviny

  • 55g strúhanej mozzarelly

  • 1 väčšie vajíčko

  • 30g mandľovej múky

  • 1/2ČL prášku na pečenie

  • štipka soli

  • 1PL masla/oleja (na vymazanie wafflovača)

Ako na to

  • Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie.
  • Rozohrejeme wafflovač, vymastíme ho maslom a nadávkujeme syrovú zmes, zavrieme a necháme robiť 3-4minúty do zlatova. Priebežne waffle kontrolujeme.

Tipy:
Keď robíme chaffle nasladko, môžeme do cesta pridať lyžičku sladidla (napríklad xylitol, erythritol alebo stéviu), mletú škoricu, vanilku alebo štipku kardamónu. Ako prílohu odporúčam šľahačku, bobuľové ovocie alebo low carb javorový sirup.

Mozzarellová chaffle nasladko so šľahačkou, černicami a práškovým erythritolom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*