Ryba s karfiolovým pyré

Karfiol je v keto stravovaní obľúbenou a často využívanou zeleninou. Má nízky obsah sacharidov, množstvo vitamínov a vlákniny. Môžete ho variť, zapekať, naparovať, vyprážať, dusiť a dokonca sa dá jesť aj surový. Trochu síce posmrdkáva keď ho varíte, to kvôli síre ktorú obsahuje, no stačí ho variť chvíľu odokrytý a je po probléme.

Tento recept je keto verzia ryby so zemiakovým, v našom prípade fantastickým karfiolovým pyré.

Čas prípravy l 45minút
Ingrediencie l 2porcie

Karfiolové pyré
1 stredný karfiol (cca 500g)
80g cream cheese
40g masla
2 strúčiky cesnaku
1/2 ČL soli
4 PL nasekanej čerstvej pažitky (plus 2 PL na ozdobu)

Ryba
2ks filé prípadne 2 menšie celé ryby (ja som použila sleďa)
40g masla
2PL citrónovej šťavy
Korenie na rybu (zmiešala som sušené bylinky tymián, rozmarín, kôpor, cesnak, cayenské korenie, čierne korenie a soľ – pokojne použite hotovú zmes na ryby ak máte nejakú osvedčenú)

Ako na to?
✏️Ryby osušíme, okoreníme zvonku aj zvnútra, položíme na vymastený plech, obložíme maslom a pečieme v trúbe 30 minút na 175C. V prípade filé pečieme kratšie, aby sa ryba nevysušila.
✏️Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a naparujeme, kým nie je úplne mäkký, približne 10-12 minút.  Čím mäkší, tým jemnejšie pyré vo výsledku. Vodu, v ktorej sa bude karfiol naparovať, osolíme.
✏️Naparený karfiol rozmixujeme vo food procesore prípadne ponorným mixérom. Pridáme cream cheese, zmäknuté maslo, pretlačený cesnak a soľ. Dôkladne zmixujeme.
✏️Do zmesy pridáme nasekanú pažitku a premiešame.
✏️Podávame spolu s rybou bohato poliate výpekom alebo rozpusteným maslom a pokvapkané citrónovou šťavou.

Tipy:

  • ak chceme mať pyré čo najjemnejšie, použijeme len karfiolové ružičky. Hlúbik si odložíme napríklad na zeleninový vývar.
  • ak budeme robiť rybu na panvici, nesolíme priamo rybu ale osolíme tuk, na ktorom budete rybu pripravujeme. Ostatné koreniny dáme priamo na rybu. Ryba tak bude ešte chutnejšia.

1porcia: 723 Kcal, sacharidy 8,9g, tuky 60g, proteín 34,9g (pri porcii z 250g karfiólu a 1PL citrónovej šťavy)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*