Vaječný likér je tradičným vianočným nápojom mnohých slovenských rodín. Vedeli ste však, že jeho domáca výroba je aj prekvapivo jednoduchá? Lahodný, jemný, hustý a krémový…taký je tento domáci vaječný likér. Oproti kupovanému likéru z obchodu si viete pri tejto domácej verzii sami určiť, aký sladký či hustý má byť prípadne koľko alkoholu má obsahovať. Môžete si ho tiež pripraviť aj ako nealkoholický sviatočný nápoj.
Ďalšie výborné nápoje na spríjemnenie sviatkov:
Detaily
10
5 minút
45 minút
114Kcal
0,8g
8,8g
1,2g
Nutričné hodnoty sú počítané pre alkoholickú verziu.
Suroviny
200ml smotany na šľahanie
200ml mandľového (nesladeného) mlieka
3 vaječné žĺtka
100g granulovaného erythritolu (eritritu)
1 kúsok celej škorice
1/4ČL muškátového orieška
(najlepšie čerstvo nastrúhaný)100ml tmavého rumu
(množstvo upravíme podľa chuti)
Ako na to
- Smotanu, mlieko, škoricu a mletý muškátový oriešok varíme na miernom ohni asi 10 minút.
- Žĺtka so sladidlom zatiaľ vyšlaháme ručným mixérom na bledú penu, kým sa sladidlo rozpustí.
- Prevarenú smotanu a mlieko s korením stiahneme z ohňa, vyberieme škoricu a ešte teplé opatrne a postupne vlejeme do vyšľahaných žĺtkov. Celú dobu zmes miešame metričkou alebo mixujeme ručným mixérom, aby sa nám žĺtka nezrazili.
- Zmes následne vylejeme do hrnca a na slabom ohni jemne povaríme cca 5 minút (alebo kým zmes nedosiahne 70C).
- Zmes necháme trochu vychladnúť a vlejeme do nej rum. Likér podávame najlepšie vychladený.
Tipy:
- Nealkoholickú verziu môžeme pred podávaním zriediť trochou rastlinného mlieka, keďže pri chladnutí ešte zhustne.
- Ak používame iný druh sladidla ako erythritol, množstvo v recepte upravíme (v prípade, že použijeme xylitol alebo stéviu, ho dáme menej, keďže sú sladšie ako erythritol).
Ďakujem, znie to skvelo! Myslite, že by som ako sladidlo mohla použiť aj med?
Zdravim Niki, ak si chcete vyrobiť low carb verziu, med nie je vhodny, lebo je velmi bohatý na sacharidy.