Low carb žemle plné úžasného syru a cesnaku vám spríjemnia každé ráno. Natreté cesnakový maslom, cream cheesom alebo obložené šunkou a chrumkavým šalátom vo forme sendviču sú veľmi chutným low carb pečivom, ktorého príprava nám zaberie pár minút.
Žemle vieme urobiť dopredu vo väčšom množstve a zamraziť. V mrazičke vydržia 2-3 mesiace.
Sú skvelou prílohou napríklad ku:
Krémová polievka z pečeného karfiolu
Ako žemle pripravíme?
V miske zmiešame suché suroviny. V druhej miske zmiešame mokré suroviny vrátane nastrúhaného syra. Spojením týchto zmesí vznikne cesto, ktoré rozdelíme na 9 častí (asi 2PL na jednu časť) a z nich vyformujeme žemle. Tie položíme na plech vystlaný pečiacim papierom, žemle zvrchu jemne utlačíme a upečieme v rúre.
Akú múku použijeme?
V recepte som použila mandľovú múku (pomleté mandle bez šupky). Môžeme použiť aj odtučnenú mandľovú múku. Mandľovú múku môžeme nahradiť napríklad múkou zo slnečnicových semienok alebo lieskových či vlašských orechov v pomere 1:1.
Ak by ste mali chuť pripraviť žemle aj z iného typu múky, na blogu tiež nájdete:
Smotanové žemle (kombinácia mandľovej a kokosovej múky)
Naan chlieb (kokosová múka)
Low carb žemle (mandľová múka a psyllium)
Bagel (obľúbené fathead cesto)
Detaily
9ks
25 minút
281Kcal
2g
25g
11g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 syrovo-cesnakovú žemlu
Suroviny
220g mandľová múka
1ČL sušený granulovaný cesnak
1/4ČL soľ
1/4ČL kypriaci prášok
4 veľké vajíčka
110g strúhaný syr (ementál, gouda, čedar, eidam a pod.)
60g roztopené maslo
Ako na to
- Maslo roztopíme v malom hrnci. Syr nastrúhame najemno. Mandľovú múku preosejeme.
- V miske zmiešame mandľovú múku, sušený cesnak, kypriaci prášok a soľ.
- V druhej miske metličkou zmiešame vajíčka, nastrúhaný syr a roztopené maslo.
- Obe zmesi zmiešame dokopy a vypracujeme jednotné cesto. Cesto rozdelíme na 9 častí (asi 2PL na jednu časť), z ktorých rukami vyformujeme žemle. Tie dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a zvrchu jemne utlačíme. Pečieme 15 minút na 200C.
Mohou poprosit o další recepty, děkuji moc Lenka