Poznáte snehové pusinky? Chrumkavé a krehké zároveň, krásne sladké, s neopakovateľnou textúrou, ktorá sa rozplýva akonáhle si ich dáte do úst. A poznáte Pavlovej tortu? Z vonku krehká ako snehová pusinka a vo vnútri vláčna. Čo spája tieto dezerty? Ich základ – bielkový sneh a cukor (v našom prípade nahradený low carb sladidlom). A snehové hniezdo je niečo medzi nimi.
Tento dezert je vlastne taká mini Pavlovka. Plní sa šľahačkou a zdobí kyslým ovocím, ktoré výborne vyváži jeho sladký základ. Do bielkového snehu sa takisto pridáva ocot, rovnako ako do Pavlovej torty, a tak stred hniezda býva vláčny. Týmto zákuskom potešíte každého, to má rád sladké dezerty krehké ako obláčik.
Detaily
6ks
15 minút
5hod 45 minút
105 Kcal
2,2g
9,2g
2,9g
Suroviny
3 väčšie bielka
štipka soli
150g práškového sladidla (použila som erythritol)
1/2ČL vínneho octu
1ČL citrónovej šťavy
1ČL citrónovej kôry
150ml smotany na šlahanie
18 malín
Ako na to
- Rúru si predhrejeme na 100C.
- Oddelíme bielka od žĺtkov. Bielka spolu so soľou ručným mixérom vyšľaháme dotuha. Mali by sa nám tvoriť snehové špice.
- Za stáleho mixovania pridáme po lyžičkách sladidlo až nám vznikne lesklá saténová hmota.
- Pridáme vínny ocot, citrónovú šťavu a kôru a jemne ich vmiešame do hmoty.
- Na plech vystlaný pečiacim papierom (nie vymastený) lyžicou kladieme bielkovú hmotu a opačnou stranou lyžice do stredu urobíme priehlbinu, ktorú neskôr naplníme šľahačkou.
- Pečieme 90 minút. Vypneme rúru a hniedza v nej necháme aspoň ďalšie 2 hodiny (ideálne cez noc) sušíť.
- Naplníme šľahačkou a ozdobíme malinami alebo iným bobuľovým ovocím.
Tipy:
- K dezertu sa hodí na ozdobu aj iné kyselé ovocie, ktoré vyváži jeho sladkosť (černice, ríbezle, rebarbora) .
- Bielkový sneh je veľmi citlivý na teplo a rýchlo sa vie pripáliť. Ak vám hniezda začnú príliš rýchlo hnednúť, vyberte ich z rúry, znížte teplotu a keď klesne, hniezda v nej dopečte.