Inšpiráciou pre túto pizzu bola moja kulinárska skúsenosť z Fínska, kde som pred pár rokmi trávila dovolenku. Fínska pizza, ktorú sme si s manželom objednali v malej rodinnej reštaurácii na brehu jedného z tisícov nádherných fínskych jazier (Fínsko ich má vyše 180tisíc), mala veľmi neobvyklú kombináciu surovín….biely smotanový základ, kúsky pečeného soba a brusnicový džem. Bola to taká sviečková na pizza ceste a objednávala som si ju s malou dušičkou kulinárskeho nadšenca. Milo nás prekvapilo ako sa chute a textúry výborne dopĺňali. Až tak, že sme si po pár dňoch, krátko pred našim odchodom domov, dali jej repete.
V tejto lowcarb verzii je cesto z kokosovej múky, namiesto soba sa na nás usmieva údeným lososom a brusnice boli nahradené granátovým jablkom (symbolické množstvo). Zjedli sme ju s manželom s výhľadom na račianske vinohrady. A bola výborná.
Čas prípravy: 45 minút
Ingrediencie l 1 pizza
Cesto
170g nastrúhanej mozzarelly
30g cream cheese
35g kokosovej múky
2 väčšie vajíčka
Štipka soli
Obloha
malá červená cibuľa
100g údeného lososa
30g syru
Biely pizza základ
1PL masla
2 strúčiky cesnaku
120ml smotany na šľahanie
čierne korenie
muškátový oriešok
soľ
Ako na to?
✏️Rúru rozohrejeme na 220C.
✏️Najprv si pripravíme biely základ na pizzu.
✏️Do panvičky s nepriľnavým dnom dáme smotanu a maslo a zohrejeme, kým sa maslo roztopí.
✏️Pridáme koreniny a roztlačený cesnak a miešame na miernom ohni, až sa objem zredukuje na polovicu a omáčka zhustne.
✏️Na cesto si na menšej panvici roztopíme mozzarellu a cream cheese.
✏️Zmes prelejeme do misy, necháme chvíľku vychadnúť, pridáme vajíčka, múku a soľ a pomocou mixéra vypracujeme cesto.
✏️Cesto dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a rukami vytvarujeme z cesta pizzu s hrúbkou cca 0,5cm. Cesto poprepichujeme vidličkou (aby sa nevytvorili vzduchové bubliny).
✏️Pečieme 6 minút.
✏️Cesto vyberieme, potrieme bielym základom, posypeme syrom, kúskami lososa a cibule.
✏️Dáme naspäť do rúry a pečieme ďalších 5-6 minút.
Tipy:
- Na cesto potrebujeme kúpiť už nastrúhanú mozzarellu. Mozzarella predávaná v náleve je aj potom, ako ju necháte odkvapkať, príliš vlhká a cesto sa nám môže trhať.
- Ak použijeme na prípravu bieleho pizza základu ako nádobu panvicu, výrazne tým skrátime čas prípravy. Na väčšej ploche sa tekutina rýchlejšie vyparí a omáčka zhustne za kratší čas.
- Pri pečení pizzu kontrolujeme, kokosové cesto má tendenciu sa rýchlo pripaľovať.
Recepty na ďalšie výborné low carb pizze: