Obaľovaná ryba s majonézovým šalátom je klasika, ktorá si nájde cestu na väčšinu slovenských aj českých vianočných slávnostných stolov.
Tento obal je chrumkavý, korenistý, ľahko sa ním obaľuje, dobre na rybe drží a samozrejme je veľmi chutný. Ideálny ako pre sviatočné príležitosti tak aj pre každodennú kuchyňu. Je výborný aj na obaľovanie rízkov prípadne zeleniny.
Ako prílohu som použila majonézový šalát z brokolice a karfiólu (ktoré som 3 minúty blanšírovala), červenej cibule a dresingu z majonézy, dijonskej horčice, čierneho korenia, sušeného cesnaku a soli.
Ďalšie majonézové šaláty, ktoré sa k obaľovanej rybe alebo rezňu výborne hodia:
Detaily
4
5 minút
20 minút
475Kcal
2,5g
34g
37g
Nutričné hodnoty sú počítané bez majonézového šalátu.
Suroviny
500g ryby (losos, treska, kapor…)
Soľ
Čierne korenie
2PL masti alebo oleja
- Vajíčková zmes
2 vajíčka
1-2 roztlačené strúčiky cesnaku
2PL rastlinného mlieka alebo smotany na šľahanie
- Orechová zmes
40g orechovej múky (mandľová,
lieskovcová, z vlašských orechov)20g ľanovej múky (zomleté ľanové semienka)
1ČL sladkej papriky
1PL sušenej petržlenovej vňate
1/2 ČL čierneho korenia
1/2ČL soli
Ako na to
- Pripravíme si vajíčkovú zmes zmiešaním vajíčok, roztlačeného cesnaku a mlieka/smotany. Pripravíme si orechovú zmes zmiešaním surovín a dôkladným premiešaním.
- Rybu osušíme, nasolíme a nakorením z oboch strán. Obalíme najprv vo vajíčkovej a následne v orechovej zmesy.
- Na panvici si rozpálime olej alebo masť a opečieme na nej rybu 4 minúty z jednej a 4 z druhej strany. Rybou na panvici hýbeme opatrne a čo najmenej, lebo obal je krehký. Stane sa však pevným, keď sa prepečie.