Na príprave špízov mám rada, že je jednoduchá a vlastne celkom zábavná. Od výberu surovín po ich prípravu, napichovanie a pečenie (prípadne grilovanie). A potom tu máme ešte samozrejme omáčky, ktoré dajú špízom ďalší skvelý rozmer. Či už sa rozhodneme pre pikantnú, majonézovú sladko-kyslú alebo výrazne slanú, pri špízoch sa našej fantázii medze nekladú.
V tomto recepte si pripravíme špízy z kuracieho mäsa a klobásy. Doplníme ich sezónnou zeleninou ako cukina, paprika a červená cibuľa. Ako prílohu som zvolila pikantnú majonézovú a sladko-kyslú omáčku, ktoré špízy výborne chuťovo dopĺňajú.
Detaily
8ks
25 minút
1 hodiny 30 minút
Suroviny
- Špízy
600g kuracieho mäsa (cca 3 kuracie prsia)
3PL oleja
1ČL grilovacieho korenia (bez obsahu cukru)
1/2ČL soli
2 klobásky
1 menšia cukina/cuketa
1 hrubostenná červená paprika
1 hrubostenná zelená paprika
3 stredné červené cibule
- Majonézová omáčka
3PL majonézy
1PL sójovej omáčky
chilli omáčky (použila som 1PL omáčky Sriracha)
1PL olivového oleja
- Sladko-kyslá omáčka
3PL jablčného octu (vhodný je napríklad aj ryžový)
2PL paradajkovej šťavy alebo 1ČL paradajkového pretlaku
3PL vody
1PL sójovej omáčky
1/2ČL xantanovej gumy (na zahustenie)
1 strúčik cesnaku alebo 1/2ČL sučeného cesnaku
1ČL sladidla
Ako na to
- Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky a dáme na 30 minút marinovať do zmesy olivového oleja, grilovacieho korenia a soli. Zatiaľ si nakrájame klobásku a cibuľu na 1cm hrubé krúžky, papriku a cukinu na kúsky. Snažíme sa, aby všetky suroviny mali po nakrájaní približne rovnakú veľkosť.
- Suroviny napichneme na špízové špajdle a potrieme ich olejom, v ktorom sme marinovali mäso. Špízy dáme na olejom jemne vymastený plech piecť do rúry na 200C na 50 minút. Prvých 40 minút pečieme špízy prikryté alobalom, aby mäso zmäklo. Potom odkryjeme a dopečieme na funkcii grill. Po odkrytí potierame výpekom.
- Majonézovú omáčku si urobíme zmiešaním všekých surovín. Pred použitím omáčku skladujeme v chladničke.
- Sladko-kyslú omáčku pripravíme tak, že dáme všetky suroviny okrem xantanovej gumy do malého hrnca a varíme na miernom ohni, kým sa objem zredukuje aspoň o 1/3. Na povrch omáčky potom rozprášime xantanovú gumu, zamiešame a varíme pokým omáčka zhustne a začne sa lepiť na zadnú stranu lyžice, ktorou ju miešame. Pred podávaním necháme omáčku vychladnúť.
- Špízy vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a podávame s omáčkami, nakladanou zeleninou prípadne krajcom low carb chlebíka.
Recepty na skvelé low carb chlebíky: