Slané mäsové guličky, silný vývar, cukinové rezance a jemná zelenina robia toto jedlo to pravé pre chvíle pohody. Keď potrebujem vypnúť a len tak si užívať dobré jedlo, siahnem po tejto polievke. Jej príprava je rýchla a dá sa tiež pripraviť dopredu vo väčšom množstve a zamraziť, takže stačí pár minút a tanier plný farieb a zdravých surovín mám na stole.
Ako pripraviť cukinové rezance?
Je to jednoduché. Čerstvú cukinu pomocou špiralizéra, škrabky na zeleninu alebo ostrého noža s dlhou čepeľou nakrájame na rezance prípadne špagety (ako som to urobila ja v tomto recepte) a pridáme ich do polievky krátko pred záverom varenia. Povaríme 3-5 minút a môžeme podávať.
Pozn. pre tento recept nie je potrebné nechať cukinové špagety odkvapkať v sitku ani tepelne upravovať v rúre či na panvici. Stačí ich len nakrájať a krátko povariť v polievke.
Pre viac informácii, tipov a trikov ako cukinové rezance pripravovať, odporúčam Cukinové špagety tipy a triky.
Ako pripraviť mäsové guličky?
Na polievku použijeme kurací vývar, preto na prípravu mäsových guličiek odporúčam použiť kuracie alebo morčacie mäso. Pomleté mäso zmiešame s ostatnými surovinami, rukami vyformujeme zo zmesi guličky a krátko opečieme na panvici na troche oleja zo všetkých strán. Vyberieme z panvice a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Počas varenia dáme guličky na 10-15 minút variť do polievky. Guličky sa tak dokonale uvaria a súčasne pridajú polievke skvelú chuť.
Detaily
4
40 minút
380Kcal
10g
25g
27g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu polievky so 4 mäsovými guličkami a cukinovými rezancami
Suroviny
1PL olej
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnak
2 menšie mrkvy
2 stonky stopíkatý celer
1liter kurací vývar
2 stredné cukiny
1ks bobkový list
čierne korenie
soľ
čerstvá petržlenová vňať
- Mäsové guličky
2PL olej
400g kuracie alebo morčacie mleté mäso
30g mandľová múka
30g nastrúhaný parmezán
1ČL sušené oregano alebo tymián
1ČL sušený granulovaný cesnak
1/2ČL soľ
čierne korenie
Ako na to
- V miske zmiešame mleté mäso, mandľovú múku, nastrúhaný parmezán, sušené oregano alebo tymián, sušený cesnak, čierne korenie a soľ. Zmes dôkladne no jemne premiešame a rukami vyformujeme 12 guličiek.
- Na panvici rozpálime 2PL oleja a mäsové guličky na ňom opečieme zo všetkých strán do zlatista. Stačí ich opekať krátko, asi 3-4 minúty. Vyberieme ich a položíme na papierovú utierku nech z nich odkvapká prebytočný olej.
- V hrnci rozpálime 1PL oleja, na ktorom osmahneme nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a celerové stonky. Za občasného miešania zeleninu opekáme 3-4 minúty.
- Pridáme kurací vývar a bobkový list a privedieme do varu. Stíšime plameň nech polievka len jemne bublá, pridáme opečené mäsové guličky a na slabom ohni varíme 10-15 minút, kým sú guličky uvarené.
- Na záver pridáme cukinové rezance a povaríme ďalšie 2-3 minúty. Pred podávaním vyberieme bobkový list, dochutíme soľou a korením, prípadne ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.