Falafel je tradičné jedlo Stredného Východu – vyprážané guličky alebo fašírky z cíceru a/alebo fazule. Tradične sa podáva s pita chlebom, nakladanou zeleninou, štipľavou a tahini omáčkou.
Toto je jeho chutná low carb verzia, v ktorej som pre tú správnu chuť a konzistenciu použila karfiol a mandle. Na spojenie zmesy použijeme vajíčka a kokosovú múku a na správnu chuť to správne korenie – rascu, petržlen a koriander. Výsledkom sú jemné, aromatické, chuťovo plné falafelové guličky, ktoré sa výborne párujú s tahini omáčkou, citrónovou šťavou a čerstvou zeleninou.
Detaily
18ks
25 minút
50 minút
575Kcal
18g
41g
27g
Suroviny
- Falafel
400g karfiol (ružičky)
70g mandle
3PL kokosová múka
2 vajíčka veľkosť L
1 strúčik cesnaku
2ČL mletá rasca
2PL čerstvá petržlenová vňať
1/2ČL soľ
1/2ČL cayenské korenie
1PL čerstvý koriander (možno vynechať)
- Tahini omáčka
3PL tahini pasty (sezamová pasta)
1-2PL citrónovej šťavy
4-5PL vlažnej vody
1ČL mletej rasce
štipka soli
1-2 strúčik cesnaku
Ako na to
- Mandle namočíme do vody a necháme 10 minút postáť nech zmäknú a stanú sa vláčnejšími.
- Karfiol umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky a nastrúhame na hrubom strúhadle na karfiolovú ryžu. Osolíme, premiešame a necháme 10 minút postáť. Následne ho po menších množstvách vyžmíkame cez kuchynskú utierku, aby sme sa zbavili prebytočnej tekutiny.
- Mandle vylejeme do sitka, necháme odkvapkať a nožom nasekáme na drobné kúsky.
- Vo väčšej miske zmiešame karfiolovú ryžu a nasekané mandle. Pridáme ostatné suroviny a dôkladne premiešame, kým sa vytvorí jednotná zmes. Tú necháme 10 minút postáť, aby kokosová múka nasala vlhkosť a zmes dostala správnu konzistenciu na formovanie guličiek.
- Vytvarujeme guličky s priemerom 3-4cm. Na panvici rozpálime ghi a guličky na miernom ohni opečieme zo všetkých strán. Dbáme na to, aby plameň nebol príliš silný a guličky sa opekali do zlatista.
- Pripravíme si tahini omáčku. Najprv zmiešame tahini pastu a vodu. Tahini pasta bude počas miešania meniť konzistenciu a farbu. Miešame ju (najlepšie metličkou) dovtedy, kým je svetlo béžovej farby a krémovej konzistencie. Pokiaľ by bola omáčka v tejto fáze aj napriek dlhšiemu miešaniu tuhšej konzistecie, pridáme viac vody. Keď začne byť opäť krémová, pridáme ostatné suroviny a dôkladne miešame až kým je omáčka jednotná.
- Falafel guličky podávame s čerstvou zeleninou a namáčame do tahini omáčky.