Ak máte radi koláčiky a sušienky a, podobne ako ja, tiež radi ochutnávate cesto ešte predtým ako ide do rúry, tento recept sa vám bude určite páčiť. Veľkou výhodou je, že recept neobsahuje vajíčka, takže si na ňom môžete pochutnávať bez obáv. Rovnako je jeho príprava super jednoduchá a rýchla. 10 minút prípravy a 20 minút v chladničke stačia, aby ste si pripravili výbornú pochúťku. A ani kvôli nej netreba zapínať rúru. Zmes sa totiž vôbec nepečie.
Ďalším plus je, že vám bude stačiť jej malý kúsok, aby ste si uspokojili svoje chute na sladké.
Cesto skladujeme v chladničke, buď v miske alebo šálke v celku, prípadne rozdelené na samostatné porcie (12ks) a vytvarované napríklad do guličky alebo placky. Prípadne ho môžeme skladovať v mrazničke a pred konzumáciou ho nechať pár minút postáť pri izbovej teplote.
Prečo je tento recept nazvaný “jedlé sušienkové cesto”? Pretože ak by ste do zmesy pridali vajíčko a prášok na pečenie a zmes upiekli, dostanete klasické sušienky.
Akú múku použiť?
Akákoľvek oriešková alebo semienková múka je pre tento recept vhodná s výnimkou kokosovej múky. Tá, v porovnaní s ostatnými low carb múka, absorbuje omnoho viac tekutiny a výsledok by bol s jej použitím drobivý.
Ja som pre tento kontrétny prípad použila múku zo slnečnicových semienok. Výsledok mi výrazne pripomínal marcipán.
Aké sladidlo použiť?
Pre najlepšiu konzistenciu sušienkového cesta odporúčam použiť práškové sladidlo (napríklad eritritol alebo xylitol). Ak máte len jeho granulovú (kryštálovú) formu, práškovú si ľahko vyrobíte tak, že sladidlo zmixujete 30 sekúnd v stolnom mixéry. Dbajte na to, aby bol mixér úplne suchý keď ho budete používať a po domixovaní chvíľu počkajte než mixér otvoríte. Tak sa prach usadí a vy si nezašpiníte kuchynskú linku ani seba.
Stévia nie je pre tento recept vhodná, lebo je omnoho sladšia ako ostatné nízkosacharidové sladidlá a cesto by dostalo chladivý chuťový efekt.
Detaily
12
10 minút
30 minút
92Kcal
2,5g
7,8g
3,1g
Suroviny
50g zmäknutého masla
80g orieškovej alebo semienkovej múky
(okrem kokosovej)60g práškového sladidla
40g vysoko-percentnej čokolády (ideálne low carb)
2 odmerky kolagénu (kolagénové peptidy v prášku)
štipka soli
Ako na to
- Zmäknuté maslo a sladidlo ručným mixérom vymixujeme na nadýchanú penu.
- Pridáme kolagén, múku, soľ a čokoládu pokrájanú na malé kúsky. Dobre premiešame a zmes dáme na 20 minút do chladničky stuhnúť.
Tip:
- Cesto môžeme rozdeliť na porcie a z nich vytvarovať napríklad guličky. Tie potom skladujeme v chladničke abolo mrazničke. Udržíme si tým lepší prehlaď, koľko sme tohto veľmi chutného dezertu zjedli.