Šťavnatý, chutný, bohatý na protein, jednoduchý na prípravu. Nakombinovaný s jemne pikantnou červenou cibuľou, šťavnatou paradajkou, chrumkavým čerstvým šalátom, krémovým avokádom, syrom a majonézovou omáčkou vás určite nesklame. Volské oko je potom už len výborným doplnkom k tejto symfónii skvelých chutí.
Bohatý low carb obed, ktorý vás posilní a zasýti na dlhú dobu.
Tipy na prípravu burgerov
- Aby burger ostal plochý, predtým ako dáme placku mäsa na panvicu, urobíme v strede palcom priehlbinu. Zabráni to tomu, aby burger počas opekania v strede zhrubol.
- Aby burger ostal šťavnatý, pri ochucovaní mäsa vmiešavame suroviny jemne, aby sme zbytočne nevytláčali z mäsa šťavu.
- Počas opekania burgerom zbytočne nehýbeme ani zvrchu na placku netlačíme. Zabránime tým vytekaniu šťavy z mäsa.
- Mäso kladieme na panvicu až keď je tuk rozpálený.
- Burger pečieme krátko, stačí 4-5 minút z jednej a 3-4 minúty z druhej strany (ak ho máme radšej viac surový, tak stačí kratšie). Burger je pripravený na otočenie, ak vidíme vytekať číru alebo hnedú tekutinu z mäsa.
- Po dopečení necháme burger pár minút oddychovať.
Ak máte radi burger so žemlou…
Ak si radi burger vložíte do žemle no chcete ostať v low carbe, odporúčam vám vyskúšať napríklad
Rovnako je zaujímovou alternatívou použiť ako žemlu opečené klobúčiky huby portobello, ktoré vyzerajú ako veľké šampiňóny a klobúčiky majú veľké ako dlaň.
Detaily
4
20 minút
281Kcal
1g
20g
20g
- Nutričné hodnoty sú počítané na jednu porciu hovädzeho mäsa (cca 125g) bez prílohy
Suroviny
500g mleté hovädzie mäso
1PL olivový olej
1ČL soľ
1ČL čierne korenie
1-2 strúčiky cesnaku (možno vynechať)
2PL tuku – masť, olej (na opekanie)
Ako na to
- Mleté mäso zmiešame s ostatnými surovinami okrem tuku, na ktorom budeme burgre opekať. Zmes miešame jemne, aby mäso nestratilo šťavu.
- Urobíme si z mäsovej zmesi placky o hrúbke asi 1cm. V strede každej placky spravíme palcom priehlbinu, aby sa burger pri pečení v strede nevydul.
- Placky kladieme na rozpálený olej a opekáme 4-5 minút z jednej a 3-4 minúty z druhej strany (ak chceme mäso surovšie, opekáme placky kratšie). S burgrami zbytočne nehýbeme ani na ne zvrchu netlačíme, aby mäso nestratilo šťavu. Po dopečení necháme burgre chvíľu odpočívať.
- Pri podávaní odporúčam burgre nakombinovať s čerstvou zeleninou (šalátom, paradajkou, cibuľou), syrom, avokádom alebo opečenou cibuľou a kyslými uhorkami či chilli papričkami a vašou obľúbenou omáčkou prípadne low carb žemľou.
TIP: mojou obľúbenou omáčkou k burgeru je kombinácia majonézy a horčice alebo kečupu či chilli omáčky a najemno nasekanej kyslej uhorky.