Dobré veci nemusia byť zložité a aj v jednoduchosti je krása. Takto by sa dal opísať recept na túto skvelú cukinovú polievku. Keďže cukinová sezóna stále vrcholí, inšpirácií na jej spotrebovanie nikdy nie je dosť. Preto som si istá, že aj tento recept si nájde cestu do vašej kuchyne.
Cukinová polievka je skvelá súčasť viacchodového menu no poslúži aj ako výdatná večera. Stačí do nej pridať napríklad opečenú klobásku alebo špekáčik, prípadne ju podávať s opečeným low carb chlebíkom.
Odporúčam vyskúšať napríklad:
Ďalšie výborné recepty na polievky:
Detaily
4 porcie
5 minút
30 minút
460Kcal
5g
43g
15g
- Nutričné hodnoty sú počítané vrátane opečeného špekáčika (80g na osobu)
Suroviny
500g cikuna/cuketa (váha po očistení od jadrovníka)
1PL ghee alebo masti
stredná cibuľa
strúčik cesnaku
250ml smotana na šľahanie
1/2ČL soľ
1/2ČL čierne korenie
- Extra
opečený špekáčik alebo klobáska
opečené tenké pásiky cukinovej šupky
Ako na to
- Dve stredné či jednu veľkú cukinu očistíme a nakrájame na kocky.
- Strednú cibuľku nakrájanú na kocky osmažíme na ghee alebo inom tuku dozlatova, pridáme nakrájaný strúčik cesnaku a necháme chvíľku podusiť, kým zmäkne.
- Pridáme cukinu, podusíme, zalejeme vodou len tak, aby bola cukina ponorená (cca 3dl vody) a varíme do zmäknutia asi 15 minút. Osolíme a okoreníme.
- Ponorným mixérom polievku zmixujeme až vznikne hladký krém.
- Na zjemnenie pridáme smotanu na šľahanie a dochutíme citrónovou šťavou a korením.
- Môžeme pridať opečený špekáčik alebo kúsok klobásky, prípadne opečenú šupku z cukiny nakrájanú na tenké pásiky.
TIPY:
- Ďalšiu skvelú variáciu cukinovej polievky vytvoríme ak použijeme kokosové mlieko, limetkovú šťavu a štipku muškátového orieška.
- Ak chceme, aby bola polievka ešte krémovejšia a hustejšia, nezalejeme ju vodou, cukinu domäkka len podusíme na cibuľke a cesnaku a zalejeme smotanou na šľahanie.
- Ak nemáme ponorný mixér, môžeme na mixovanie použiť aj stolný mixér prípadne ju prepasírovať cez sitko.