Cukinová polievka

Dobré veci nemusia byť zložité a aj v jednoduchosti je krása. Takto by sa dal opísať recept na túto skvelú cukinovú polievku. Keďže cukinová sezóna stále vrcholí, inšpirácií na jej spotrebovanie nikdy nie je dosť. Preto som si istá, že aj tento recept si nájde cestu do vašej kuchyne.

Cukinová polievka je skvelá súčasť viacchodového menu no poslúži aj ako výdatná večera. Stačí do nej pridať napríklad opečenú klobásku alebo špekáčik, prípadne ju podávať s opečeným low carb chlebíkom.

Odporúčam vyskúšať napríklad:

Chlieb z mandľovej múky

Semienkový chlieb

Low carb žemľa

Ďalšie výborné recepty na polievky:

Karfiólová kari polievka

Francúzska cibuľová polievka

Brokolicová krémová polievka

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

30 minút

Kalórie (1porcia)

460Kcal

Sacharidy (1porcia)

5g

Tuky (1porcia)

43g

Proteín (1porcia)

15g

  • Nutričné hodnoty sú počítané vrátane opečeného špekáčika (80g na osobu)

Suroviny

  • 500g cikuna/cuketa (váha po očistení od jadrovníka)

  • 1PL ghee alebo masti

  • stredná cibuľa

  • strúčik cesnaku

  • 250ml smotana na šľahanie

  • 1/2ČL soľ

  • 1/2ČL čierne korenie

  • Extra
  • opečený špekáčik alebo klobáska

  • opečené tenké pásiky cukinovej šupky

Ako na to

  • Dve stredné či jednu veľkú cukinu očistíme a nakrájame na kocky.
  • Strednú cibuľku nakrájanú na kocky osmažíme na ghee alebo inom tuku dozlatova, pridáme nakrájaný strúčik cesnaku a necháme chvíľku podusiť, kým zmäkne.
  • Pridáme cukinu, podusíme, zalejeme vodou len tak, aby bola cukina ponorená (cca 3dl vody) a varíme do zmäknutia asi 15 minút. Osolíme a okoreníme.
  • Ponorným mixérom polievku zmixujeme až vznikne hladký krém.
  • Na zjemnenie pridáme smotanu na šľahanie a dochutíme citrónovou šťavou a korením. 
  • Môžeme pridať opečený špekáčik alebo kúsok klobásky, prípadne opečenú šupku z cukiny nakrájanú na tenké pásiky.

TIPY:

  • Ďalšiu skvelú variáciu cukinovej polievky vytvoríme ak použijeme kokosové mlieko, limetkovú šťavu a štipku muškátového orieška.
  • Ak chceme, aby bola polievka ešte krémovejšia a hustejšia, nezalejeme ju vodou, cukinu domäkka len podusíme na cibuľke a cesnaku a zalejeme smotanou na šľahanie.
  • Ak nemáme ponorný mixér, môžeme na mixovanie použiť aj stolný mixér prípadne ju prepasírovať cez sitko.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*