Tieto malé kapustové závitky plnené mäsom, korenené zázvorom, mladou cibuľkou, cesnakom a dochutené sójovou omáčkou, zaujmú každého milovníka ázijskej kuchyne. Sú šťavnaté, jemné, plné chuti a vône.
Aké mäso použiť?
Na plnenie závitkov sa hodí hydina, bravčové, hovädzie či králičie mäso v mletej forme. Ja som použila králika a hoci je to typ chudého a suchšieho mäsa, v závitkoch sa pripravilo úžasne a ostalo šťavnaté a jemné. Mäso som pred použitím pomlela v mlynčeku na mäso.
Detaily
4
20 minút
45 minút
434Kcal
7,8g
27,3g
39g
Suroviny
16 kapustných listov
(použila som bielu hlávkovú kapustu)600g mletého mäsa
4 jarné cibuľky
4 strúčiky cesnaku
2PL nasekaného čerstvého zázvoru
(alebo 2ČL sušeného mletého)2PL sójovej omáčky
2PL oleja
Soľ
- Sójová omáčka
40ml sójovej omáčky
1 jarnú cibuľku
1PL sezamového oleja
1ČL sezamových semienok
štipka soli
chilli (možno vynechať)
Ako na to
- Mleté mäso zmiešame s jarnými cibuľkami nakrájanými na tenké kolieska, roztlačeným cesnakom, zázvorom a 2PL sójovej omáčky. Osolíme a dôkladne premiešame.
- Kapustné listy oblanšírujeme (1 minútu povaríme vo vriacej vode), vyrežeme tvrdú časť stonky v strede listu a rozpolíme.
- Do polovice kapustného listu zabalíme 1 kopcovitú ČL mäsovej zmesy. Snažíme sa urobiť balíček, ktorý by bol aj po stranách uzavretý, aby nám zmes z listu pri tepelnej úprave nevypadla.
- Na panvici rozohrejeme olej a položíme naň kapustové závitky (pokojne ich dáme natesno vedľa seba). Asi 1-2 minúty ich opekáme na miernom ohni, kým jemne zhnednú. Potom ich podlejeme vodou, aby boli asi 1/3 ponorené, prikryjeme pokrievkou a necháme 10-15 minút dusiť. Čim sú závitky menšie, tým kratšie ich dusíme.
- Závitky podávame s omáčkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním sójovej omáčky s jarnou cibuľkou, sezamových semienok, chilli, lyžicou oleja a štipkou soli.
Dobrý den,
Pustila jsem se do vašeho receptu, ale pokaždé když chci oddelat list ze zelí, tak se zlomí. Neznáte nějaký trik jak na to?
Děkuji předem.
Zdravim Marcela, zvyknem kapustove listy jemne nakrojiť pri stonke (tvrdej strednej časti listu). Lepšie sa potom olupujú.