Zdravá, chrumkavá, vitamínmi nabitá brokolica dochutená jemným dresingom z olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku. Skvelá príloha k mäsu či snack na doplnenie energie a vlákniny.
Ako pripraviť brokolicu?
Aby sme zachovali čo najviac výživných látok, odporúčam brokolicu blanšírovať. V praxi to znamená, že umytú a naporcovanú brokolicu varíme do vriacej a bohato osolenej vode na 2-3 minúty. Brokolica jemne zmäkne no ostane chrumkavá a naberie krásnu zelenú farbu. Následne brokolicu scedíme a krátko schladíme studenou vodou, aby sme zastavili proces varenia.
Ako pripraviť dresing?
Najlepšie sa dresing pripravuje ponorným mixérom. Suroviny dáme do nádoby od ponorného mixéra a mixérom ich mixujeme asi 20 sekúnd, kým sa z oleja, citrónovej šťavy, soli, korenia a sušeného cesnaku vytvorí prepojená zmes – emulzia.
Ak nemáme ponorný mixér k dispozícii, môžeme použiť jednoduchý trik. Suroviny na dresing dáme do skleneného pohára s uzatvárateľným viečkom. Dobre ho zavrieme a pohárom energicky trasieme asi 1 minútu, kým sa zmes prepojí a vznikne matná, béžová emulzia.
Ku akej zelenine sa cesnakovo-citrónový dresing ešte hodí?
Výborne dochutí šaláty z listovej zeleniny, blanšírovanú špargľu, šalát z reďkovky, mladej cukiny, jarnej cibuľky či paradajok.
K akým jedlám odporúčam túto brokolicovú prílohu vyskúšať:
Kuracie stehná na balzamikovej omáčke
Pikantné pečienky so skaramelizovanou cibuľkou
Detaily
4
10 minút
159Kcal
7g
12g
3,8g
- Nutričné hodnoty su počítané na jednu porciu brokolice (150g) s dresingom
Suroviny
600g brokolica (1 väčšia)
1ČL soľ
6PL olivový olej
2-3PL citrónová šťava
(šťava z 1/2 citróna)1/2ČL sušený granulovaný cesnak
1/4ČL soľ
čierne korenie
Ako na to
- Brokolicu umyjeme, nakrájame na kúsky a 2-3 minúty blanšírujeme v osolenej vriacej vode. Scedíme ju a prelejeme studenou vodou, aby sme zastavili proces varenia.
- Do nádoby od ponorného mixéra dáme olivový olej, citrónovú šťavu, sušený cesnak, čierne korenie a 1/4ČL soli. Ponorným mixérom zmes mixujeme, kým sa suroviny prepoja a vznikne emulzia. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme na dresing použiť aj sklenenú nádobu s viečkom (viď poznámky nad receptom).
- Brokolicu pred podávaním prelejeme dresingom a premiešame.