Cesnakovo-citrónová brokolica

Zdravá, chrumkavá, vitamínmi nabitá brokolica dochutená jemným dresingom z olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku. Skvelá príloha k mäsu či snack na doplnenie energie a vlákniny.

Ako pripraviť brokolicu?

Aby sme zachovali čo najviac výživných látok, odporúčam brokolicu blanšírovať. V praxi to znamená, že umytú a naporcovanú brokolicu varíme do vriacej a bohato osolenej vode na 2-3 minúty. Brokolica jemne zmäkne no ostane chrumkavá a naberie krásnu zelenú farbu. Následne brokolicu scedíme a krátko schladíme studenou vodou, aby sme zastavili proces varenia.

Ako pripraviť dresing?

Najlepšie sa dresing pripravuje ponorným mixérom. Suroviny dáme do nádoby od ponorného mixéra a mixérom ich mixujeme asi 20 sekúnd, kým sa z oleja, citrónovej šťavy, soli, korenia a sušeného cesnaku vytvorí prepojená zmes – emulzia.

Ak nemáme ponorný mixér k dispozícii, môžeme použiť jednoduchý trik. Suroviny na dresing dáme do skleneného pohára s uzatvárateľným viečkom. Dobre ho zavrieme a pohárom energicky trasieme asi 1 minútu, kým sa zmes prepojí a vznikne matná, béžová emulzia.

Ku akej zelenine sa cesnakovo-citrónový dresing ešte hodí?

Výborne dochutí šaláty z listovej zeleniny, blanšírovanú špargľu, šalát z reďkovky, mladej cukiny, jarnej cibuľky či paradajok.

K akým jedlám odporúčam túto brokolicovú prílohu vyskúšať:

Kura Cordon Bleu

Kuracie stehná na balzamikovej omáčke

Kura na maslovej omáčke

Pikantné pečienky so skaramelizovanou cibuľkou

Quiche z 3 druhov syra

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

10 minút

Kalórie (1porcia)

159Kcal

Sacharidy (1porcia)

7g

Tuky (1porcia)

12g

Protein (1porcia)

3,8g

  • Nutričné hodnoty su počítané na jednu porciu brokolice (150g) s dresingom

Suroviny

  • 600g brokolica (1 väčšia)

  • 1ČL soľ

  • 6PL olivový olej

  • 2-3PL citrónová šťava
    (šťava z 1/2 citróna)

  • 1/2ČL sušený granulovaný cesnak

  • 1/4ČL soľ

  • čierne korenie

Ako na to

  • Brokolicu umyjeme, nakrájame na kúsky a 2-3 minúty blanšírujeme v osolenej vriacej vode. Scedíme ju a prelejeme studenou vodou, aby sme zastavili proces varenia.
  • Do nádoby od ponorného mixéra dáme olivový olej, citrónovú šťavu, sušený cesnak, čierne korenie a 1/4ČL soli. Ponorným mixérom zmes mixujeme, kým sa suroviny prepoja a vznikne emulzia. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme na dresing použiť aj sklenenú nádobu s viečkom (viď poznámky nad receptom).
  • Brokolicu pred podávaním prelejeme dresingom a premiešame.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*