Jemný, krémový, vanilkový dezert s tenkým chrumkavým mandľovým cestom poliaty šťavnatým ovocím a toto všetko v mini veľkosti. Máte radi cheescake no podobne ako ja, máte problém ustrážiť si koľko ho zjete, lebo je taký dobrý? S týmto mini cheesecakom vo veľkosti jednej porcie si jeho zjedené množstvo hravo ustrážite a môžete si ho vychutnávať bez starostí.
Akú múku použiť?
Použila som mandľovú, no hodí sa akákoľvek orechová (z vlašských či pekanových orechov, kešu, lieskovcov). Výborne poslúžia aj mleté slnečnicové semienka. Kokosová múka sa dá na cesto použiť tiež, no na rozdiel od ostatných orechových typov múk, nie v pomere 1:1. Kokosová múka potrebuje viac tekutiny, inak bude cesto príliš drobivé. Preto odporúčam použiť pre tento recept namiesto mandľovej len polovičnú dávku kokosovej múky a pridať vajíčko.
Aké sladidlo použiť?
Na cesto môžeme použiť akékoľvek granulované low carb sladidlo ako erythritol, xylitol alebo kryštalické sladidlo na báze stévie. Do plnky potom odporúčam práškové sladidlo, aby bola jej konzistencia čo najjemnejšia. Ak doma také práve nemáte, ľahko si ho vyrobíte pomletím granulovaného sladidla v mlynčeku na kávu alebo v mixéri.
Neodporúčam používať tekuté sladidlá. Stratí sa kontrast medzi chrumkavým cestom a vláčnou plnkou a rovnako sa ťažšie odhaduje množstvo (hlavne pri koncentrovaných sladidlách).
Je potrebné použiť maslo?
Osobne mám maslovú chuť cheesecake cesta rada. Pokiaľ hľadáte k maslu alternatívu, môžete pokojne použiť kokosový olej alebo ghee.
Aký džem použiť?
Použila som domáci čerešňový rýchlodžem. Nekupujem low carb džemy veľmi často, lebo máme záhradu a veľa ovocia mrazím, ktoré sa potom snažím spotrebovať. Príprava džemu alebo nanukov je na to ideálna. Najčastejšie robievam jahodový, malinový, černicový alebo čerešňový džem. Na ich prípravu používam postup, ktorý som popísala v recepte na domáce cukrfree rýchlodžemy.
Dá sa mini cheesecake urobiť aj bez cesta?
Áno, dá. Plnku jednoducho nalejeme do formičiek na muffiny a pečieme podľa postupu v recepte.
Detaily
8ks
30 minút
196Kcal
4g
15g
4g
Suroviny
- Cesto
80g mandľová múka
10g granulovaný erythritol
40g maslo roztopené
- Plnka
120g cream cheese (izbovej teploty)
syr typu Lučina, Philadelphia, Goldessa1 vajíčko malé
(izbovej teploty)15g práškový erythritol
1/2ČL mletá vanilka alebo
1ČL vanilkový extrakt1PL citrónová šťava
štipka soli
3PL low carb džem
Ako na to
- Zmiešame mandľovú múku, granulové sladidlo a roztopené maslo a vypracujeme jednotné cesto. To rozdelíme do formičiek na muffiny a prstami utlačíme na spodok.
- Zmiešame cream cheese, vajíčko, práškové sladidlo, vanilku, citrónovú šťavu a soľ a vymiešame plnku. Tú lyžicou rozdelíme na cesto do formičiek na muffiny. Asi 2PL na jednu formičku.
- Pečieme 20 minút na 175C.
- Necháme vychladnúť ideálne 3 hodiny v chladničke. Pred podávaním dáme navrch bohatú dávku džemu alebo podávame s čerstvým bobuľovým ovocím.
- Skladujeme 4-5 dní v chladničke alebo až 2 mesiace v mrazničke.
Tip:
Ak používame silikónové formičky na muffiny, nie je potrebné ich pred vkladaním cesta a plnky vymastiť. Ak však používame plechové formičky, odporúčam ich vymastiť tenkou vrstvou oleja alebo roztopeného masla.
možem upiect tento dezert aj človeku ktorý je diabetik ? 🙂